Mexico er et stort og viktig land som herjes av en vold som blir stadig mer brutal. På den ene siden er det narkokartellenes krig som hittil i år har kostet 2.600 mennesker livet, hvorav flere sivile som er kommet i skuddlinjen og mange politifolk. Det skytes over alt.
Dernest er det kidnappingsindustrien. Ingen vet hvor mange som kidnappes. Offisielt er det to om dagen, men de fleste sakene rapporteres aldri. Et institutt anslo tallet til 500 i måneden. Det er ikke lenger bare de rike som kidnappes. En variant er sjokk-kidnappinger på gaten og de kan ramme hvem som helst. Ofte bærer kidnapperne politiuniformer, og det bidrar til stor utrygghet, spesielt fordi politiet også er innblandet i kidnappingene. Det er den ultimate horror-faktor, folk vet ikke hvem som er venn eller fiende. Det blir et samfunn hvor alle er overlatt til seg selv.

Det skumle er at kriminaliteten og korrupsjonen har infisert statsapparatet. Det blir vanskelig å bekjempe kriminaliteten, når de som utpekes til å lede kampen likvideres etter tur.

14. juni var Fernando Marti på vei til skolen i egen bil med privatsjåfør. Fernando var sønn av Alejandro og Mathilde Marti, som har skapt seg en formue på en kjede sportsbutikker. De ble stanset av menn som utga seg for å være fra det føderale politiet. Snart kom et formidabelt utpressingskrav, på flere millioner dollar. Faren kontaktet ikke politiet, men hyret en profesjonell mekler, slike er det også blitt et marked for. Pengene ble levert, men sønnen kom ikke tilbake. Han ble funnet noen uker senere i en parkert bil, død. Saken ble symbolsk og mobiliserte opinionen.

Fernandos skjebne fikk en annen prominent familie til å stå frem:

Then, in another high-profile case, the former head of Mexico’s sports commission and his wife went public last week with news that their teenage daughter was kidnapped nearly a year ago and still missing, after the captors abruptly dropped contact.

«Just return my daughter to me and you will have your reward,» the mother, Silvia Escalera, pleaded before television cameras.

The victim, Silvia Vargas Escalera, was 18 when she disappeared last September. The family printed an 800 number and a picture of the girl, smiling and wearing a Coke T-shirt, on a five-story banner and hung it on a building near the busy Paseo de la Reforma, the capital’s central boulevard.

I Roma hang banneret med den bortførte journalisten i Irak, og i Paris hang et kjempebilde av Ingrid Betancourt, begge ble kidnappet i land langt unna. I Mexico er det nasjonens mest fremstående som forsvinner som under juntaen i Argentina.

Det er mer som minner om Irak: man finner grupper halshogde mennesker. Hodene er plassert mellom bena deres. Det er en bestialitet over volden som er spesiell.

Decapitated – 12 Headless Bodies Found in Mexico – Yucatan

The Kidnapping Boom in Mexico

Fear of kidnapping grips Mexico

Drug Violence Alters the Flow of Life in Mexico