Det irakske foreldreparet som mandag forsøkte å kidnappe sin 19 år gamle datter, er varetektsfengslet for frihetsberøvelse. I fengslingskjennelsen fastslår tingretten i Nordhordland at foreldrene har vist vilje til å gå svært langt i å hindre datteren å ha kontakt med sin 27 år gamle kjæreste og at det er fare for gjentagelse.

Mandag rapporterte øyenvitner tre biler var involvert i et sammenstøt i Songstad-tunnelen på E16 mellom Arna og Vaksdal. To biler skal ha samarbeid for å først sperre bilen 19-åringen og kjæresten kjørte inne, før den ene bilen kjørte inn i kjæresteparets bil for å tvinge dem til å stanse. En politimann som tilfeldigvis ble vitne til sammenstøtet reagerte på det som skjedde, og meldte fra om at en kvinne ble dratt ut av den ene bilen mot sin vilje. Foreldrene skal deretter ha tatt med seg datteren med makt og forlatt stedet i bil:

Tilbake sto den 27 år gamle kjæresten. Politiet tok ham med til stasjonen i Åsane. Der fortalte han etterforskerne om situasjonen.

– Kjæresten forklarte at foreldrene til 19-åringen ikke ønsket at de to skulle være sammen, og at hun skulle gifte seg med en annen mann, sier Mevatne.

Alle de involverte er fra Midtøsten.

– Trusler og vold
Samtidig som 27-åringen ble avhørt, planla politiet aksjon mot familien til 19-åringen på Askøy

– Vi aksjonerte fordi vi hadde opplysninger om at 19-åringen var blitt utsatt for vold og trusler, sier Mevatne, som var jourhavende jurist under aksjonen.

Foreldrene skal angivelig ha truet datteren på grunn av at hun trosset deres vilje for å være sammen med 27-åringen.

Da et øyenvitne til sammenstøtet i tunnelen mente å ha sett et våpen, gikk politiet til væpnet aksjon mot foreldrenes hus på Askøy. Ved hjelp av en spesialtrent politibetjent lyktes det å få 19-åringen i sikkerhet, og foreldrene samt en 36 år gammel mannlig venn ble pågrepet.

På veien inn i rettslokalet gråt moren høylytt, mens hun tok seg til hodet og fektet med armene i luften. Hun måtte støttes av to politimenn som måtte passe på at hun ikke la seg ned på gulvet i fortvilelse og avmakt.

Det var også venner og familie av de siktede i gangen på tinghuset som gråt og ropte da de siktede ble ført inn i håndjern.

Både foreldrene og en venn av familien som er siktet i saken ba om å få bli løslatt. Politiet ba om lukkede dører på grunn av privatlivets fred, men retten mente det allerede hadde vært så mye informasjon om saken i media, at det ville være en fordel om pressen også kunne følge fengslingen.

Foreldrene fastholder sin forklaring om at de aldri har brukt vold eller trusler mot sin 19 år gamle datter.

De sier årsaken til at de kjørte etter datteren og hentet henne ut av bilen til kjæresten, var at de fryktet hun var blitt kidnappet.

De var også i kontakt med politiet og ville melde fra om kidnappingen, men hevder de ikke fikk noen hjelp.

Politiet har registrert den aktuelle henvendelsen, men sier at den dreide seg om en savnet-melding og var preget av store språkproblemer.

Advokat Helge Hansen, som representerer 19-åringens far, mener at henvendelsen til politiet i forkant av sammenstøtet i Songstad-tunnelen viser at foreldrene handlet i god tro fordi de trodde at datteren var i ferd med å bli bortført.

Foreldrenes forklaring står imidlertid i sterk strid til datterens, som har fortalt politiet at årsaken til at familien i det hele tatt flyttet fra Østlandet til Askøy var at foreldrene ønsket at forholdet mellom henne og kjæresten skulle ta slutt. Hun har også forklart at foreldrene var klar over at hun ville være sammen med kjæresten og at de visste at hun var sammen med ham av egen fri vilje, men at de har lagt press på henne for å få henne til å gifte seg med en fetter i Irak:

– Bryllupet var planlagt
Foreldrene avviser også at de har lagt press på datteren for å få henne til å gifte seg med fetteren.

Ifølge datterens forklaring skulle bryllupet allerede være planlagt og billettene til å reise til Irak kjøpt inn. Etter hennes forklaring skulle hun reist til Irak fredag.

– Foreldrene har gått langt
Aktor Tore Johan Sørland fikk medhold av retten i at det ville være gjentakelsesfare i saken.

Retten slår fast at foreldrene har vist vilje til å gå svært langt i å hindre datteren å ha kontakt med sin kjæreste og mener det kan være fare for at de vil kunne gjenta slike handlinger.

De ble dermed fengslet i to uker for anklagen om å ha kidnappet sin egen datter.

Når det gjelder medhjelperen, mente retten at hans rolle var mer perifer. Han ble løslatt mot meldeplikt.

Bergens Tidende: Fengslet for kidnapping av datter

Bergens Tidende: Kræsjet i bil og kidnappet datter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂