Mannen som er siktet for å ha skutt og drept en kvinne på åpen gate i Oslo i går, er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker.

Siktede ble i 2000 dømt for kidnapping og trusler. Han skal da ha hatt tilknytning til et gjengmiljø.

Den 39-årige mannen av pakistansk opprinnelse er også underlagt brev- og besøksforbud, samt medieforbud i fire uker.

Han samtykket til varetektsfengsling, og saken ble derfor behandlet som kontorforretning.

Oslo tingrett mener det åpenbar fare for at 39-åringen vil forsøke å påvirke etterforskningen dersom han ikke fengsles. Fra kjennelsen:

Det foreligger etter rettens syn en reell mulighet for at siktede kan greie å forspille bevis, blant annet ved å fjerne spor og påvirke vitner, og retten mener at han mest sannsynlig kommer til å benytte denne muligheten hvis han løslates. Saken er svært alvorlig og siktede vil ha interesse av å forspille bevis.

Politiet har lagt lokk over etterforskningen og har klausulert en rekke av etterforskningsdokumentene, går det videre fram av kjennelsen.

Siktede er ennå ikke avhørt av politet etter at han ble pågrepet.

– Vi håper at vi får avhørt han i dag (torsdag), eller så snart som mulig, slik at han kan bidra til å fjerne noe av den bevisforspillelsesfaren som er nå. Slik at vi kan få litt flere opplysninger som han sitter på, sa politiadvokat Rita Parnas da hun orienterte pressen torsdag ettermiddag.

Dømt for kidnapping i 2000

39-åringen ble i 2000 dømt for kidnapping og trusler. Dommen fra Oslo byrett ble først omtalt av TV 2.

Der slås det fast at mannen, som på tidspunktet var 19 år gammel, sammen med flere kamerater brukte vold for å tvinge en mann inn i sin egen Mercedes.

Deretter kjørte de rundt på Oslos østkant med fornærmede, en kjent skikkelse fra den kriminelle B-gjengen, sittende i bilen, før de til slutt slapp ham løs.

Siktede skal ha hatt tilknytning til et gjengmiljø da han ble dømt for 20 år siden.

Retten slår fast at handlingene har sitt utspring i «konflikter mellom personer som har tilhørighet til ulike grupper eller gjenger, hvor gruppetilhørigheten er sterk og hvor de som er med, stiller opp for hverandre dersom en innen gruppen blir krenket».

 


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.