Det ser imponerende ut når Agents of the Rural Tactical Operations Forces leter etter de som drepte mormonerfamilier i Bavispe, Sonora, Mexico, 05 November 2019. Foto: Luis Torres / EPA / Scanpix

Ni amerikanere – tre voksne og seks barn – ble mandag morgen massakrert av medlemmer av et narkokartell i Sinaloa bare 11 mil fra grensen til Arizona. Hendelsen kan få betydning både for valget i USA og forholdet mellom de to land.

Trump reagerte med raseri og tilbød assistanse. Han sender gjerne spesialstyrker over grensen. President Obrador sa nei takk, ikke bare fordi Mexico ikke vil ha amerikanske soldater på mexicansk jord, men fordi Obrador ikke tror på vold.

Det er den siste del av dette svaret som lover dårlig for både Mexico og forhold til USA.

Det er nemlig bare et par uker siden mexicanske militære hadde fanget sønnen til kartelleder Guzman, som sitter på livstid i et amerikansk fengsel. Men regjeringsfolkene var underlegne tilstrømmingen av kartellkrigere. I stedet for å kjempe og tilkalle forsterkninger, løslot myndighetene Guzmans sønn, som nå har overtatt farens forretning.

Det er summen av disse to handlingene som gjør at muren på amerikansk side nok kommer til å bygges raskere og høyere enn planlagt.

Mexico har drapstall som er tre ganger høyere enn USAs. Likevel hører vi lite om volden. NTB rapporterer når nok en journalist er drept. Det er få steder på kloden det er farligere å være journalist. Men vi hører lite on at Mexico er på vei mot å bli en failed state, dvs. en stat hvor myndighetene ikke lenger har kontroll.

Rhonita Maria Miller, tvillingene Titus og Tiana, sønnen Howard og datteren Krystal (foran) var blant de som ble skutt og brent i sin SUV mandag. Foto. Facebook

Modus operandi ved mandagens massakre: Det var ikke noen få menn som tok feil av bilene og folkene i dem. Det var 50–60 tungt væpnede menn, sier et vitne. De begikk en målbevisst massakre. Fireåringer som forsøkte å flykte, ble skutt i ryggen. En mor som forsøkte å flykte, ble skutt i brystet. Et barn var skutt i ansiktet.

Another mother and her four kids were burned alive in their Chevy Tahoe, authorities and kin said.

“It appeared that one [of the kids in the Tahoe] tried to escape, as the front passenger door was open and the remains were partially in and out of the vehicle,” relative Kendra Lee Miller wrote on Facebook.

“They were ambushed by the Mexican cartels; shot, burned and murdered in cold blood. These were innocent civilians, American citizens simply trying to live peaceful lives.”

Dette er den volden Mexico er beryktet for. Forskjellen er at kartellene nå har små hærer og uendelig med ressurser. De truer den mexicanske staten.

Når president Obrador i en slik situasjon sier han ikke vil ha amerikansk hjelp, løper han en stor risiko.

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador avviser imidlertid tilbudet. Han sier at hans forgjengere gikk til krig, men uten at det virket.

Alternativet er å la kartellene få utvikle seg til en stat i staten. Da må USA forsegle grensen.

Obradors politikk vil slå inn i amerikansk valgkamp. Liberalerne går inn for en åpen grense. I dagens situasjon vil det være selvmord.

Velgerne ser at Trumps politikk virker.

Saken har også en annen side: De samme liberalerne som vil ha åpne grenser, er i harnisk over at Trump vil trekke soldatene ut av Syria. De sier det er et svik mot kurderne. Men kurderne har nå kontroll på oljefeltene ved amerikansk hjelp, og samarbeidet med amerikanerne fortsetter.

Men prioriteringen sier mye om liberalerne: De bryr seg mer om kurderne i et land få vet hvor er, enn de gjør om amerikanske liv.

Samme argument kan brukes mot den norske og vesteuropeiske eliten. De er mer opptatt av å redde migranter i Middelhavet enn de er over tryggheten og velferden til egne borgere. De nekter å se noen sammenheng mellom antallet migranter som kommer til Europa, og manglende trygghet, lavere velferd og økende kriminalitet.

Trump har vist at det er mulig å føre en annen politikk.

Derfor hater de ham.

 

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.