Ovidio Guzman. Foto: Cepropie via AP File

Minst 29 mennesker ble drept i forbindelse med en stor militæraksjon der Ovidio Guzmán, sønnen til narkobaronen «El Chapo», ble tatt til fange i Mexico.

Det utspilte seg noe som minner om rene krigstilstander da militære styrker aksjonerte for å arrestere en sentral narkobaron. Aksjonen var rettet mot Ovidio Guzmán, sønnen til den beryktede kartellsjefen «El Chapo».

NTB-AFP melder om saken, og Document omtalte den også tidligere i dag

Ovidio Guzmán skal ha tatt over for faren som leder av det kriminelle og brutale Sinaloa-kartellet.

Da sikkerhetsstyrkene torsdag prøvde å pågripe den 32-årige Guzmán, gikk tungt bevæpnede medlemmer av kartellet gikk til kraftig motangrep.

Krigslignende scener utspilte seg i Culiacán, hovedstaden i delstaten Sinaloa nordvest i Mexico, ifølge beskrivelsene fra landets forsvarsminister:

Gjengmedlemmer åpnet ild mot soldatene med maskingevær. Hæren svarte med å kalle ut kamphelikoptre som angrep en kolonne med 25 kjøretøy tilhørende kartellet – deriblant kjøretøy med påmonterte våpen.

Skjøt mot fly

Deretter åpnet kartellets menn ild mot militærflyene og tvang to av dem til å nødlande, før store grupper av væpnede menn ble sendt til byens internasjonale flyplass for å angripe både militære og sivile fly, ifølge forsvarsministeren.

Tilsynelatende ville de hindre at militæret fløy Ovidio Guzman ut av byen. Ett passasjerfly skal ha blitt truffet, men ingen ble skadd som følge av flyangrepene.

19 av de drepte oppgis å være gjengmedlemmer, opplyser den mexicanske regjeringen dagen etter aksjonen.

– Ti militærfolk mistet dessverre livet i tjeneste, sier forsvarsminister Luis Cresencio Sandoval, som legger til at det ikke er meldinger om drepte sivile.

Sandoval sier de forutså at kartellet ville gjøre motstand, og at de derfor umiddelbart brakte Ovidio i militærhelikopter fra huset der han ble tatt til fange, til et høysikkerhetsfengsel i Mexico by.

21 andre antatte kartellmedlemmer ble også pågrepet, mens 35 soldater ble skutt og såret.

Militære forsterkninger til Sinaloa

Joaqin «El Chapo» Guzman soner livstid i et høysikkerhetsfengsel i USA etter å ha blitt utlevert dit i 2017. Ovidio, kjent som «El Raton» (musa), er etterlyst og begjært utlevert av amerikanerne.

Sinaloas guvernør sa tidligere torsdag at minst åtte sivile var såret. Ovidio ble også pågrepet i 2019, men løslatt etter kort tid som følge av kartellets voldsomme reaksjon.

Denne gangen har myndighetene utplassert forsterkninger i Sinaloa, og ytterligere 1.000 soldater sendes til delstaten fredag for å beskytte befolkningen, ifølge Sandoval.

Sinaloa-kartellet er blant verdens mektigste kriminelle gjenger. Over 340.000 mennesker er drept i Mexico siden regjeringen i 2006 satte inn hæren for å bekjempe de mektige narkotikakartellene i landet.

Myndighetene i Mexico sliter rett og slett med å holde kontrollen i sitt eget land, de står overfor det som ligner rene militærorganisasjoner av forbrytere.

Dette og andre karteller skal også være med på å kontrollere og organisere trafikken av migranter over grensen til USA. Dette er en organisert menneskesmugling som handler om hundretusener av mennesker og enorme pengebeløp, og som Biden-regjeringen har vist seg uten av stand til å håndtere.

De store mediene har i liten grad omtalt denne trafikken.

 Les også: 

Bidens USA: Unntakstilstand i Texas etter flom av migranter fra Mexico

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.