Meksikanske myndigheter arresterte El Chapos sønn torsdag. Narkokartellet Sinaloa svarte med å gjøre en meksikansk by til en brennende krigssone.

Meksikanske myndigheter arresterte sønnen til den beryktede meksikanske narkokartelllederen Joaquin «El Chapo» Guzman torsdag. Sinaloa-narkokartellet har gjort gjengjeld ved å gjøre byen Culiacán til en brennende krigssone.

Oppdrag: Arrestér El Chapos sønn

En betydelig militærstyrke ble satt inn for å fengsle Joaquin «El Chapo» Guzmans sønn Ovidio i den meksikanske storbyen Culiacán. 

Hæren rekvirerte Blackhawk-helikoptere for å angripe en konvoi på 25 kjøretøyer fra Sinaloa-kartellet – noen av dem utstyrt med maskingeværer.

Tredve mennesker drept

Militærfly åpnet ild mot Sinaloa-kartellet og de lykkes i å arrestere Ovidio Guzman, men det kostet ti meksikanske soldater og én politimann fra Culiacán livet, ifølge Mexicos forsvarsminister Luis Cresencio Sandoval. I tillegg ble 17 politimenn og 35 soldater såret under ildgivningen. 

Ifølge myndighetenes anslag ble 19 medlemmer av narkotikakartellet Sinaloa drept under aksjonen.

Krigssone

Men saken var ikke avgjort med arrestasjonen. I et forsøk på å frigjøre Ovidio Guzman satte Sinaloa-kartellet bokstavelig talt Culiacán i brann. Volden ble så omfattende at leger ble forsøkt kidnappet fra lokale sykehus og bragt til frontlinjene for å behandle sårede krigere. 

– Det kom til et punkt der legene måtte rømme sykehusene.

– Vidner malte et bilde av en terrorlignende krigssone der store antall væpnede kriminelle på motorsykler og til fots beslagla sivile kjøretøy og lekte katt og mus med myndighetene.

19 veier blokkert

Narkokartellet blokkerte 19 veier med brennende biler, busser og traktorhengere i et forsøk på å hindre militæret i å frakte Guzman til flyplassen i Culiacán. Militærfly ble sendt for å sikre lufthavnen.

Politiet klarte å frakte Guzman til flyplassen, men i en siste offensiv skjøt Sinaloa-kartellet mot militære og kommersielle fly for å hindre at Guzman ble fløyet ut av byen.

Et fly fra Aeromexico ble rammet av skudd og en av motorene truffet da det forsøkte å ta av fra rullebanen. Passasjerene kastet seg ned på dørken for å beskytte seg. Flyet ble tvunget tilbake til terminalen, men ingen av passasjerene ble skadet.

To militærfly ble satt på bakken etter å ha blitt truffet av «et betydelig antall skudd».

USA vil ha Guzman

Den 32 år gamle narkokongen ble fraktet til Mexico City i militærhelikopter og skal være plassert i et høysikkerhetsfengsel.

Guzman ble tiltalt i USA for narkotikasmugling i 2018. Han skal være den av brødrene som har vokst inn i fartens sko og skal sammen med Ismael ‘El Mayo’ Zambada ha ledet kartellet.

Utenriksminister Marcelo Ebrard har bekreftet en forespørsel fra 2019 om utlevering av Guzman til USA.

Faren Joaquin «El Chapo» Guzman soner en livstidsdom i et føderalt supermax-fengsel i Colorado for kriminell virksomhet og kokain-distribusjon.

Om du har tilgang til Netflix, anbefales den gripende og rå serien «Narcos Mexico» som skildrer fremveksten av og jakten på Guadalajara-kartellet.
 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.