USAs tidligere ambassadør til Mexico, Christopher Landau, sier kartellene nå kontrollerer mellom 30 og 40 prosent av landet og deres makt er voksende.

“I think there is no doubt that they play a broad role in the governance of Mexico,” Landau said.

Det er i den sammenheng likvideringen av 34 kandidater til valget 6. juni får mening: Kartellene likviderer de som kunne tenkes å utgjøre en trussel mot deres makt. De som står igjen er lydige.

Friends mourn during the wake of mayoral candidate Alma Barragan in Moroleon, Mexico, Wednesday, May 26, 2021. Barragan was killed Tuesday while campaigning for the mayorship of the city of Moroleon, in violence-plagued Guanajuato state. (AP Photo/Armando Solis) Frykt, sjokk og fortvilelse preger befolkningen etter at Alam Barragan ble drept. De blir kuet. Selv ikke kvinner er beskyttet.

Enda en politiker drept før valget i Mexico

Da han overtok varslet president Obrador at han ville avslutte krigen mot kartellene. Det har han gjort, men han benekter konsekvensene. Obrador svarte på kritikken fra Landau og sa han kan reise hvor han vil over hele landet, uten livvakter. Alle vet det ikke er sant.

Mexican President Andrés Manuel López Obrador, he added, has taken a passive approach to the cartels. “He sees the cartels as his Vietnam,” Landau said, noting that López Obrador has tried to avoid open conflict, and instead adopted a “laissez faire attitude towards the cartels.”

In comments Wednesday, López Obrador dismissed Landau’s assessment, saying, “It’s not like that,” and boasting, somewhat implausibly, that he travels all over Mexico without bodyguards.

I juni i fjor gikk ett av kartellene til angrep på kolonnen til politisjefen i Mexico City. Når statens øverste ledere beveger seg må de være utstyrt som i et land i krig. De kjørte i ett av Mexico Citys mest fasjonable strøk, der hvor ambassadene ligger. Likevel ble de angrepet.

Last June, in an unprecedented and brazen display of force, dozens of cartel gunmen armed with grenades and .50-caliber sniper rifles ambushed the armored vehicle of Mexico City police chief Omar García Harfuch. The dawn attack, thought to have been carried out by the powerful Jalisco New Generation Cartel, or CJNG, took place on Paseo de la Reforma, a boulevard leading to the posh neighborhood of Lomas de Chapultepec, home to various foreign embassies and mansions — just about the last place one would expect a cartel ambush.

Angrepet var en maktdemonstrasjon og en testing av statens grenser. Men Obrador foretok seg ingenting.

Harfuch was shot several times but ultimately survived the assassination attempt (two of his bodyguards and a female passerby were killed), but the fact that the attack happened in broad daylight in an exclusive neighborhood of Mexico City underscored the impunity with which cartels now operate in Mexico. “There has never been an attack as blatant,” Landau said, “And, to my surprise, the central Mexican government basically did nothing.”

50 tonn metamfetamin funnet i Mexico

I oktober 2019 viste Sinaloa-kartellet sin makt. Føderalt politi hadde pågrepet sønnen til kartellkongen El Chapo, som soner livstid i USA. Men den andre broren har overtatt ledelsen og han aktet ikke å la broren havne samme sted som faren. Han sendte 150 mann med panservogner til byen der broren ble holdt. De tok soldatenes familier som gisler og sa de ville begynne å drepe dem, hvis ikke broren ble løslatt. President Obrador ga personlig hæren/politiet ordre om å løslate Ovidio Guzmán López.

Men seier var ikke nok: Politi som var med å arrestere Ovidio er senere blitt likvidert i fullt dagslys.

En politimann som var med å arrestere sønnen til narkokongen El Chapo Guzman 17. oktover. ble onsdag skutt av tungt væpnede menn på en parkeringsplass foran et kjøpesenter i Culiacán, hovedstaden i Sinaloa. Operasjonen tok 30 sekunder og ble registrert på overvåkningskameraer.

Sinaloa-kartellet viser sin makt – hevnen har en lang arm

Det kalles avskrekking og presidenten spiller på lag med voldsmennene: Presidenten gir etter, politiet betaler med sitt liv. President og kartell spiller på lag. Slik demoraliseres alle som vil forsvare landet: Velgere demoraliseres og politi og militære.

 

 

Det virker som om kartellet visste hvordan de skulle kontre hærens operasjon ved å angripe familiene til soldatene.

Et vendepunkt

Statens kapitulasjon overfor paramilitære styrker i Sinaloa – kartellet har sitt navn etter provinsen – markerte et vendepunkt.

It’s not too much to say that the Battle of Culiacán marked a turning point in the collapse of the Mexican state. Unable to pull off the apprehension of a high-ranking cartel member, and unwilling to exert the force necessary to defeat paramilitary cartel forces, the Mexican government left little doubt about who is in charge of Sinaloa — or the rest of the country for that matter.

Krigen mot kartellene

Under valgkampen sa Obrador at han ville innstille krigen mot kartellene. Men hvorfor virket den ikke? Hvordan kunne den virke når sjefen for politiet lot seg bestikke av kartellet han offisielt førte krig mot?

In December 2019, Genaro García Luna, former security chief under President Felipe Calderon from 2006 to 2012, was arrested on charges he took millions in bribes from the Sinaloa cartel when it was under the leadership of El Chapo.

To grasp how big of deal Luna’s arrest was, understand that he served as the head of Mexico’s Federal Investigation Agency from 2001 to 2005 (the equivalent of our F.B.I.), and from 2006 to 2012 was Mexico’s secretary of public security, a cabinet-level position under Calderon. In that role, it was his job to lead Calderon’s war against the cartels — chief among them the Sinaloa cartel, which, it turns out, he was working for all along.

Nederlaget

Beviset på at dette handlet om mer enn en korrupt enkeltperson, var arrestasjonen av tidligere forsvarsminister Salvador Cienfuegos Zepada i Los Angeles i fjor. Amerikanerne satt på tonnevis av bevis mot ham. Kartellene kalte ham El Padrino, gudfaren.

Men den mexicanske regjeringen likte ikke at amerikanerne arresterte deres tidligere forsvarsminister. De krevde ham utlevert og lovte å stille ham for retten. De fikk viljen sin. Men snudd deretter 180 grader: Bevisene holdt ikke vann.

That conclusion was bolstered by the release and subsequent exoneration in January of former Mexican defense minister Gen. Salvador Cienfuegos Zepeda, who was arrested in the United States late last year on drug trafficking charges. Specifically, General Cienfuegos, who served as defense minister under President Enrique Peña Nieto from 2012 to 2018, was accused of taking bribes in exchange for protecting drug cartel leaders. They apparently referred to him as “El Padrino,” or The Godfather.

But his arrest in Los Angeles triggered a mini-diplomatic crisis. An outraged Mexican government demanded that Cienfuegos be released to Mexican authorities, and assured the U.S. Justice Department that the full weight of the Mexican justice system would be brought to bear on his case. The United States complied, turning over Cienfuegos and hundreds of pages of evidence against him. Not long after, the general was completely — and very publicly —  exonerated, and the classified evidence against was made public. In a statement, the Mexican attorney general’s office claimed, absurdly, that Cienfuegos “never had any encounter with the members of the criminal organization.

Dermed hadde regjeringen tatt et nytt skritt: Nå var det regjeringen selv som samarbeidet med kartellene. Å beskytte en korrupt statsråd var det samme som å beskytte kartellene.

Den mexicanske staten var overtatt innenfra.

 

Former US Ambassador To Mexico: Cartels Control Up To 40 Percent Of Mexican Territory


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.