Nytt

Obrador vant som forventet presidentvalget, med overveldende margin. Det vil si at forventningene er høye. Hva vil Obrador gjøre for å innfri dem? Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix

Andrés López Obrador (64) vant suverent presidentvalget i Mexico med 53 prosent. Mexicanerne har forsøkt både tradisjonalistiske PRI og høyrepartiet PAN og velger nå en venstrepopulistisk kandidat.

Obrador har lovet studie- og lærlingplasser og økte pensjoner, både unge og gamle «skal med», men tåler Mexicos statsfinanser et slikt løft? Det tviler kritikerne på. De frykter at Obrador blir en ny Hugo Chavez, venstrepopulisten som kjørte Venezuela i grøfta.

Obrador har lovet uforsonlig kamp mot korrupsjonen som rir Mexico som en mare. Han vil ikke en gang spare sin egen familie. Han vil være Mr Clean. Dette harmonerer ikke helt med løftene om amnesti og ønske om å få slutt krigen mot narkokartellene. Betyr det en mykere linje? Kampen mot korrupsjon og kampen mot narkokartellene er to sider av samme sak.

En mykere linje mot kartellene kan få store følger for forholdet til USA. Det flommer methamphetamine og fenetyl over grensen. Det samme gjør migranter.

Obrador sa i valgkampen at det skal bli slutt på at Mexico gjør det skitne arbeidet for USA ved å stanse migranter ved grensen i sør. Underforstått nå skulle de få passere uhindret.

Det er en stor gamble. Både narko og migranter står øverst på Donald Trumps liste.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver John R Bolton ble spurt på Fox News søndag om ikke forholdet kom til å bli anstrengt.

-Langt i fra. Trump kommer til å be om et møte og forsøke å finne en forståelse som kan gi rammer for samarbeid, sa Bolton.

«Jeg ser virkelig fram til å jobbe med ham. Det er mye som skal gjøres som vil gagne både USA og Mexico», skriver Trump på Twitter. (NTB)

Det er ingen tvil om hvem som har mest å tape i en konfrontasjon.

Klokken 6 mandag morgen norsk tid opplyser valgkommisjonen i landet at López Obrador har vunnet med 53 prosent av stemmene. Samtidig uttaler Enrique Peña Nieto, Mexicos president de siste seks årene, at han har gratulert utfordreren med seieren.

De to øvrige presidentkandidatene, Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN og José Antonio Meade fra det nåværende regjeringspartiet PRI, endte på henholdsvis 22 og 16 prosent av stemmene.

Både Anaya og Meade var raskt ute med å erkjenne valgnederlaget da stemmelokalene stengte.

Venstreorienterte López Obrador blir fremstilt som en populist. Han har av The Economist blitt kalt Mexicos svar på Donald Trump. (NTB)

Kanskje Brasils Lula er et bedre forslag? Lula ble også båret frem av forventninger om å kunne skape et sosialdemokrat på latinamerikansk jord. Men det er mange forutsetninger som mangler. Det er det også i Mexico.

Lula ble dømt for korrupsjon. Da anklagene kom opp var det mange, også i vestlige medier, som nektet å tro at Lula var korrupt.

Obrador har vært i politikken siden 1970. Han vet hva som foregår, og vet hva som skal til for å overleve. Han vil nødvendigvis måtte inngå kompromisser. Spørsmålet er: Hva vil han prioritere og hva vil han godta for å oppnå resultater? Korrupsjonen er ikke en utvendig ting i Brasil og Mexico. Den finnes i partiene og statsforvaltningen. Selv den beste blir fanget i dens nett. Ringrever som Lula og Obrador kjenner spillet.

NRK bruker Benedicte Bull som Latinamerika-ekspert. Også hun hører hjemme på venstresiden, som sine forgjengere i NRK. Lytterne får derfor ingen forståelse for hvorfor det har gått galt i Brasil og. Venezuela.

Siden Bull og Obrador tilhører samme fløy mangler motforestillingene. Dermed vil lytterne heller ikke denne gang bli klar over hva som foregår hvis Obrador skulle vise seg å følge i Chavez’ fotspor.

– Jeg er veldig lei av Trump-sammenligningene. López Obrador ønsker handling og forsoning, han har strukket ut en hånd til næringslivet, til urfolk og seksuelle minoriteter, og han har takket den sittende presidenten. Det er ingen splittende president landet nå får, men en som vil ha forsoning og samle landet. Det er noe helt annet i USA der popularitet er basert på et fiendebilde, sier Bull, som legger til at forholdet til USA ikke har vært tema i valgkampen.

– Folk har vært opptatt av sin hverdag, korrupsjon, økonomi, vold og kriminalitet. Jeg tror ikke det blir veldig store forandringer i forholdet til USA, men blir det det, så kan det bli til det bedre, selv om han har vært veldig klar i sin kritikk av USAs håndtering av handelsforhold og særlig migranter, sier Bull. (NTB)

Det er lett å se for seg at Obrador vil søke samarbeid med venstresiden i USA som bygger den samme koalisjon av venstreorientert subsidie- og identitetspolitikk.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.