Migranter på vei fra Sentral-Amerika til USA 16. januar 2021. (AP Photo/Sandra Sebastian/NTB)

Offisielt i USA sier man at det er 11,3 millioner illegale migranter i landet. Dette tallet har blitt brukt i en årrekke og fremdeles beregner man seg frem til estimater basert på siste offentlige folketellingstall fra 2010.

En studie fra Yale University i 2018 fant imidlertid at antallet illegale migranter i USA lå langt høyere enn tidligere antatt. Et gjennomsnittstall på 22 millioner illegale migranter i landet istedet for 11 får store politiske konsekvenser.

De offisielle estimatene på illegale migranter (blå linje) ligger svært langt under funnene fra Yale University:

Disse tallene er viktige for USA nå som Demokratene har gjort det klart at de vil gjøre det enklere for illegale migranter å få permanent oppholdstillatelse. For hvor mange mennesker dreier dette seg egentlig om? Permanent oppholdstillatelse vil også gi stemmerett. Med et estimat på 22-25 millioner mennesker, hvorav langt de fleste vil stemme Demokratene, så vil USA bli politisk endret for godt.

Pull-effekten av Bidens kommende innvandringspolitikk er allerede synlig. I Sentral-Amerika er karavanene av mennesker i gang igjen. På vei mot USA. Det hjelper lite at Biden sier at de må vente litt, for det tar litt tid å få omgjort lovene.

Migranter på vei fra Honduras til USA. De har krysset over grensen til Guatemala. (AP Photo/Sandra Sebastian/NTB)

Myndighetene i Guatemala stanset mandag karavanen med rundt 9000 personer i Vado Hondo:

Presidenten i Guatemala, Alejandro Giammattei, uttalte at regjeringen fordømmer at migrantene fra Honduras har tatt seg ulovlig inn i landet. Ikke minst med tanke på koronasmitte:

«The government of Guatemala regrets this violation of national sovereignty and calls on the governments of Central America to take measures to avoid putting their inhabitants at risk amid the health emergency due to the pandemic».

 

Refugee admissions have fallen to new lows

Trump-administrasjonen returnerte ikke så mange illegale migranter som Obama. Det hjalp sannsynligvis å hindre migrantene i å komme seg ulovlig inn i landet i første omgang.

No immediate shift in number of deportations

Etter at Trump-administrasjonen nektet befolkningene fra mange muslimske land innvandring til USA, sank andelen av muslimer drastisk i 2018 og 2019:

The proportion of Muslim refugees has fallen further still

Biden-administrasjonen vil igjen gi muslimer samme innvandringsmuligheter som andre.

Hvis Biden stanser byggingen av muren mot Mexico, så vil migranttrykket øke i Sentral-Amerika og med dette spenninger mellom de ulike landene. Menneskesmugling, narkotikasmugling, drap og vold er allerede et stort problem på grensen mellom Honduras og Guatemala. Store deler av Sentral-Amerika er blitt en voldskorridor.

Vado Hondo, Guatemala, 17. januar 2021. Hit, men ikke lenger. Foreløpig. (AP Photo/Sandra Sebastian/NTB)

Guatemalske soldater og politi stanser migrantene fra Honduras i å avansere mot USAs grense. (AP Photo/Sandra Sebastian/NTB)

Åpnere grense mot Mexico vil også bety økt narkotikatrafikk. Narkokartellene vil være de første til å benytte nye muligheter som en Biden-administrasjon vil gi dem.

Den meksikanske presidenten, Andrés Manuel López Obrador, ønsker å bli kvitt opphopningen av migranter i Mexico ved grensen til USA:

Men hvis det betyr at enda flere migranter kommer fra landene lenger sør, så er det liten hjelp. Mexico er dessuten engstelig for at USA nå vil begynne å blande seg mer inn i deres indre anliggender. Det tok seks uker før Mexicos president gratulerte Biden med valget med et ikke direkte overstrømmende brev.

Biden-administrasjonen vil fjerne Migration Protection Protocols, kalt «Remain in Mexico» (forbli i Mexico) på folkemunne. Denne loven gjør at asylsøkere må vente i Mexico mens sakene deres behandles i USA. Dette har vært den mest effektive måten å stanse asylstrømmen fra sør. Biden sa i sin valgkamp at han på første dag i Det hvite hus ville fjerne «Remain in Mexico». Men det greier han neppe.

Trumps rådgiver Stephen Miller, som var arkitekten bak inntrammingen av innvandringspolitikken, sa allerede før valget at hvis Biden åpner grensene, så betyr det slutten på USA som en selvstendig stat.

insights.som.yale.edu    BBC   Daily Mail

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.