Migranter ved Choloma i Honduras torsdag 14, januar 2021 på vei til USA til fots. Foto: Delmer Martinez/AP/Scanpix

Karavaner med flere tusen migranter har samlet seg i blant annet Honduras. De skal reise til USA, der de håper på et bedre liv under Joe Biden-administrasjonen.

Migrantene deler seg inn i mindre grupper, og mange går til fots gjennom hele Mellom-Amerika. Flere planlegger å gå gjennom Guatemala og Mexico for å nå USA.

De håper at det blir lettere å få hjelp til et bedre liv når Joe Biden tiltrer som USAs president 20. januar. Biden har tidligere sagt at han vil gjennomgå innvandringspolitikken til avtroppende president Donald Trump.

Tusenvis samlet i Honduras

Torsdag hadde flere tusen møtt opp i Honduras, ifølge sosiale medier og lokale medier. Samme dag innledet Biden samtaler med myndighetene i Mexico for å diskutere samarbeidet, samt sårsakene til migrasjonen.

Migrantene sier at de blant annet flykter fra fattigdom, arbeidsløshet og gjengkriminalitet i hjemlandet. I tillegg opplevde de to ødeleggende orkaner i november.

Må vise negativ koronatest

De fleste migrantene har på seg munnbind, ifølge lokale medier. Men denne gangen blir de pålagt å vise en negativ koronatest ved grensene, noe mange ikke har muligheten til.

Mot slutten av 2018 reiste flere karavaner til grensene sør i USA. Etter det inngikk Trump-administrasjonen en avtale med Guatemala, Honduras og El Salvador der landene ble erklært trygge. Ifølge avtalen måtte migranter på vei til USA søke asyl i et av de landene når de ankom dem. Hvis ikke kunne de bli sendt tilbake når de nådde USA.

I 2019 gikk Mexico med på å plassere soldater på grensene til USA for å hindre migranter i å krysse grensene.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.