Migranter fra Mellom-Amerika som ønsker å komme seg til USA, går langs veien ved Tapachula i Mexico etter å ha krysset grensen fra Guatemala den 21. oktober 2018. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Scanpix.

Karavanen bestående av tusenvis av migranter hovedsakelig fra Honduras som har tatt seg ulovlig over grensen til Mexico fra Guatemala, fortsetter ferden nordover på mexicansk territorium i håp om å kunne nå USA, melder Wall Street Journal.

Fredag og lørdag forsøkte mexicansk grensepoliti å hindre migrantene i å krysse grensen fra Guatemala, men mange klarte likevel med menneskesmugleres hjelp å komme seg over Suchiate-elven, som langs flere mil utgjør en fysisk grense mellom de to landene. Denne delen av grensen er porøs, medgir mexicanske myndigheter.

By Sunday morning, a large part of the caravan had regrouped and was heading north, toward the city of Tapachula, some 19 miles away, in the Mexican southern state of Chiapas.

Gruppens størrelse er ikke kjent. Mexicanske myndigheter anslår at den består av ca. 3000 personer, mens talspersoner for karavanen oppgir 5000.

Karavanen befinner seg tusenvis av kilometer fra USA, og uten hjelp ville den bruke måneder på å nå den amerikanske grensen til fots. Men langs veien er det transporthjelp å få, foruten mat og vann fra kirker, myndigheter og vanlige mennesker, som ønsker lykke til i forsøket på å komme seg til USA.

I en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort i New York Times, heter det:

Jesus Valdivia, of Tuxtla Chico, Mexico, was one of the many who pulled his pickup truck over to let 10 or even 20 migrants hop in at a time, sometimes causing vehicles’ springs to groan under the weight.

Spørsmålet er om all denne logistikken skjer helt uten koordinasjon.

En av karavanens mest synlige ledere og talspersoner er David López, en halvt honduransk og halvt mexicansk jusstudent som også er politisk aktivist og NGO-medlem:

He is an antiestablishment social activist who belongs to U.S.-Mexico nonprofit People Without Frontiers, whose goal “is to build solidarity bridges among peoples and turndown border walls imposed by greed,” according to its website.

Donald Trump har sagt at migrantene som vil søke om politisk asyl, må gjøre det i Mexico. Dersom det ikke lykkes, vil de heller ikke få slippe inn i USA, advarer den amerikanske presidenten.

López’ reaksjon er stridslysten:

“If Trump wants to militarize the frontier, he is welcome to do so!” said Mr. López, a husky 25-year-old law student with a wispy beard.

Det er ikke første gang slike karavaner organiseres, og USAs visepresident Mike Pence har tidligere uttalt at migrantene blir manipulert av venstreaktivister som kjemper for åpne grenser.

Denne siste karavanen er i ferd med å bli en varm potet for Mexico. Relasjonene til amerikanerne vil forverres dersom det igjen blir et kraftig migranttrykk på grensen mot USA. På den annen side er det ingen enkel jobb å deportere tre til fem tusen mennesker tilbake til Mellom-Amerika.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!