Mer enn en million migranter fra Sentral-Amerika kan bli gitt opphold i USA, dersom Joe Biden blir president i 2021. Her sees migranter på vei til USA ved grensebroen mellom Guatemala og Mexico, i Tecun Uman, Guatemala, 18. januar 2020. Foto: Jose Cabezas / Reuters / NTB

Joe Biden vurderer å innlemme over en million migranter fra Honduras og Guatemala i et program for midlertidig beskyttelse i USA, når han eventuelt tiltrer som president.

Temporary Protection Status (TPS) er et program som gir midlertidig beskyttelse med rett til opphold og arbeid til mennesker som kommer fra land der det har vært naturkatastrofer, væpnede konflikter eller andre forhold som gjør det vanskelig med en trygg retur til hjemlandet, skriver Reuters.

Temporary Protected Status (TPS). The program allows people already in the United States at the time of the designation to stay and work legally if their home countries have been affected by natural disasters, armed conflicts or other events that prevent their safe return. The designations last six to 18 months and can be renewed.

Ingen i Bidens overgangsteam ønsker å kommentere opplysningene, som Reuters har innhentet fra ikke navngitte kilder i Bidens leir.

Skulle en Biden-ledet administrasjon gjøre alvor av planene, er det et skarpt brudd med Trump-administrasjonens linje, som har søkt å redusere bruke av dette programmet, samtidig som det bygges en mur på grensen mot Mexico.

Grensepolitiet advarer

Lederen for grensepolitiets fagforbund, Brandon Judd, advarer mot konsekvensene ved et slikt vedtak. Han frykter at ryktene om et slikt mulig vedtak alene vil kunne føre til økt økt migrasjon, og han er bekymret for hva økt migrasjon på toppen av en pandemi vil føre til.

U.S. border officials are also concerned about the effects of a major surge in migration in the middle of the coronavirus pandemic. The situation could be exacerbated by talk of new TPS designations, said Brandon Judd, president of the National Border Patrol Council, a union for Border Patrol agents.

Fredag sendte de fire senatorene, alle Demokrater, fra Virginia og Maryland et brev til Bidens nominerte til å overta som minister for Homeland Security, Alejandro Mayorkas. I brevet ber de Mayorkas om umiddelbart å innlemme migranter fra Honduras, Guatemala, El Salvador og Nicaragua i TPS-programmet.

A group of four Democratic senators from the states of Virginia and Maryland sent a letter on Friday to Alejandro Mayorkas, Biden’s nominee to become homeland security secretary, urging Mayorkas to “promptly” issue new TPS designations for Honduras and Guatemala, as well as for El Salvador and Nicaragua. (Reuters)

Biden weighing plan to shield 1 million migrants from deportation

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.