NTB

To personer er drept i angrep på to ulike valglokaler i delstaten Puebla sentralt i Mexico. I landsbyen som huser det ene, er valggjennomføringen satt på vent.

Et av ofrene døde etter at ukjente personer tok seg inn i et valglokale i byen Coyomeapan for å stjele valgpapirer, mens den andre personen ble drept i en skuddveksling etter et angrep på et valglokale i Tlapanala, sier en representant for lokalmyndighetene til nyhetsbyrået AFP.

Delstatens valgmyndighet opplyser at stemmingen er satt på vent i Coyomeapan inntil videre etter drapet i byen.

Drapene på valgdagen kommer etter en voldspreget valgkamp. Tusenvis av sikkerhetsstyrker er utstasjonert for å beskytte velgere etter at mer enn 25 lokale kandidater har blitt drept.

Valggjennomføringen ble satt på vent også i to kommuner i delstaten Chiapas i sør på grunn av vold, opplyste lokale myndigheter lørdag.

Får trolig første kvinnelige president

Valglokalene i landet åpnet søndag ettermiddag norsk tid. I tillegg til å velge ny president, skal mexicanerne også velge folk til Kongressen, flere guvernører og også lokale tjenestepersoner landet rundt. Totalt dreier det seg om mer enn 20.000 stillinger og verv.

Rundt 100 millioner av Mexicos 129 millioner innbyggere er registrert som stemmeberettigede. Det er ventet at Mexico for første gang i historien vil få en kvinnelig president.

Regjeringspartiets Claudia Sheinbaum og opposisjonens kandidat Xochitl Galvez, begge 61, har dominert presidentvalget. I en snittmåling fra selskapet Oraculus på tampen av valgkampen hadde Sheinbaum 53 prosent oppslutning mot Galvez’ 36 prosent.

Den eneste mannen som stiller, Jorge Alvarez Maynez, lå på 11 prosent på snittmålingen.

– Det er en historisk dag. Jeg er veldig glad, sa Sheinbaum da hun dro hjemmefra for å stemme.

Ønsker mer for kvinner

Renholdsarbeideren Clemencia Hernandez (55) sier til AFP at en kvinnelig president vil være en «transformasjon for landet». Hun håper den neste presidenten vil gjøre mer for Mexicos kvinner.

– Mange kvinner blir undertrykt av partnerne sine. De får ikke lov til å dra hjemmefra for å jobbe, sier hun.

30 år gamle Daniela Perez sier det vil være historisk med en kvinnelig president, selv om ingen av de to fremste kandidatene etter hennes syn er «helt feministiske».

– Vi får se hvor de står i saker som å styrke kvinners rettigheter og å løse problemene med kvinnedrap – som har blitt helt sinnssykt – vi må støtte kvinner mer, sier hun.

Rundt ti kvinner og jenter blir drept hver dag i Mexico, ifølge AFP.

Flere utfordringer

Sheinbaum har lovet å videreføre mentor og avtroppende president Andrés Manuel López Obradors «klemmer, ikke kuler»-strategi, som handler om å forsøke å ta tak i årsakene bak kriminaliteten i landet.

Galvez har lovet en hardere linje mot kartellene. Hun har erklært at det er slutt på «klemmer for kriminelle». Mer enn 450.000 mennesker har blitt drept, og titusenvis har forsvunnet siden regjeringen satte inn militæret for å slå ned på narkotikakriminaliteten i 2006.

På toppen av gjengkriminaliteten må også den neste presidenten håndtere et forhold til USA med flere omstridte saker, særlig spørsmål om narkotikasmugling og migrasjon over grensa mellom landene.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.