Georgiske soldater foran en brennende boligblokk i Gori. Josef Stalin ble født i Gori i 1878. Det er en av de få steder i det tidligere Sovjetunionen hvor det fortsatt står en Stalin-statue foran rådhuset.

Den nye Jernmann, Vladimir Putin, bomber nå Gori og Georgia, og har den samme trang til ikke bare å vinne, men knuse motstanderen. Putin hater Georgias president Mikhail Saakasjvili, som er et eksempel på vestlig orientering og en utfordrer av Moskvas makt.

Det finnes en tripwire i Georgia: oljeledningen Baku-Tiblisi-Ceyhan. Russiske fly var farlig nær å bombe den. Skulle det skje, vil det være å kutte en pulsåre til Vesten.

Putin har herjet rundt i Kaukasus med jernneven. Han har tilsynelatende vunnet, men har i virkeligheten sådd frøene til en mer antirussisk politikk. Hvis Putin skulle bli fristet av en Slobodan Milosevic-politikk kan det få katastrofale følger: utstedelsen av russiske pass til sørosseterne gir slike assosiasjoner. Det var slik Milosevic agerte: han måtte rykke inn for å forsvare og beskytte egne borgere. Det var en regissert forestilling, der lokale serbere fikk rollen som statister for å legitimere vold og brann. Moskva kan spille på etniske motsetninger, men risikerer at det eksploderer i ansiktet deres en dag.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-
-