Sakset/Fra hofta

De britiske styrkene i Basra opplevde å bli angrepet med stadig mer sofistikerte våpen, våpen som kom fra Iran. På et tidspunkt da Mahdi-militsen hadde lidd store tap, ble det observert iranske angrepsteam i Basra som snakket farsi.

Disse oppsiktsvekkende opplysningene om iransk involvering kom i programmet Panorama som BBC World sendte i helgen. Jan Corbin har vært i Basra og snakket med soldatene. Det siste året har de vært beleiret i sine to baser: the Palace midt i Basra, og på flyplassen et stykke fra byen, helt opp mot grensen til Iran. Soldatene ble utsatt for et kontinuerlig bombardement, som gjorde tilværelsen meget vanskelig. The Palace var under beleiring, og måtte ha forsyninger eskortert av stridsvogner.

Mahdi-militsen hadde åpenbart som mål å fordrive britene fra byen, backet av Iran. Iran leverte avanserte våpen, og trente Mahdi-kjemperne i Iran, opplyste en britisk offiser. På ett tidspunkt ble det også meldt om at iranerne var inne i byen og angrep britene. Da hadde Mahdi-militsen blødd så mye at de hadde trukket seg tilbake.

For Iran har det vært maktpåliggende å fordrive britene og kunne øve innflytelse på Basra. Men britene bet godt i fra seg. En irakisk general ble sendt ned fra Bagdad og han fremforhandlet en våpenhvile: britene måtte frigi Mahdi-soldater, noe som satt langt inne. Til gjengjeld fikk britene våpenhvile og kunne trekke seg tilbake fra the Palace, ifjor sommer.

Men flyplassen beholder de, selv om antall soldater skal ned i 2.500 til våren. Det er bare nok til å passe på styrken. Amerikanerne vil ikke miste flyplassen, ble det sagt.