Nytt

Det er altfor lett å få stemmerett ved kommunevalg i Norge, mener Frp. Man må være norsk statsborger og kunne forstå norsk for å kunne stemme, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen.

Etter dagens regler holder det å ha bodd tre år i Norge. Men man må kunne forstå norsk for å kunne stemme. Det er brudd på en av demokratiets viktigste forutsetninger at man kan stemme uten å forstå hva det dreier seg om. Da er folk som vet lite eller ingenting om politikken med på å avgjøre hvem som skal styre på lik linje med deltakende borgere.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell forsvarte dagens ordning. Han beskyldte Frp for å ville drive diskriminering. SV oversetter en del av materialet til andre språk, som engelsk og urdu.

Amundsen mistenkte at SV bevisst spekulerer i at innvandringsbefolkningen i feks. Oslo er blitt så stor (20 % av velgerne) at de utgjør et betydelig velgerpotensial for partiet.

Ved forrige lokalvalg satt 50 % av innvandrerne hjemme. SV mener det er et bidrag til integreringen å trekke dem opp av sofakroken.