Fremskrittspartiet faller kraftig, og Per-Willy Amundsen kan miste stortingsplassen, ifølge VGs Troms-måling. Demokratene får sensasjonelle 3,7 prosent.

Det ligger an til valgthriller i Troms, skriver VG. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Per-Willy Amundsen (FrP) kjemper om sistemandatet.

Det er Demokratenes kraftige fremgang som koster FrP og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen deres mandat, ifølge Johan Giertsen i Poll of polls:

– Hver syvende FrP-velger fra 2017 sier de vil stemme på Demokratene. Med så liten margin er det denne lekkasjen til Demokratene som blir avgjørende for at FrP mister sitt mandat. Med et halvt prosentpoeng til ville FrP tatt Ap’s mandat. Så dette er svært tett, og alle er ennå med i kampen.

I Troms kjemper tre partier – Ap, SV og FrP – om de siste mandatene til Stortinget, og det er svært jevnt,  ifølge avisens måling.

Partiet med størst endring fra valgresultatet i 2017 er FrP, som faller fra 18,2 til 10,6 prosent.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har i to perioder kommet inn på utjevningsmandat fra Troms, men er på denne målingen inne på et direktemandat – hårfint foran FrPs og Ap’s andremandat.

Både MDG og Rødt nesten dobler sin oppslutning og får henholdsvis 5,3 og 5,2 prosent.

Høyre faller til 16,5 prosent, men beholder sitt ene mandat. Ap har en liten nedgang fra 2017-valget, men beholder så vidt to mandater på målingen.

Demokratene er større enn både Venstre og KrF på VGs Troms-måling. (Skjermdump, VG)

Per-Willy Amundsen gir seg imidlertid ikke uten sverdslag.

– Ingenting motiverer mer enn motgang. I hvert fall noen av oss, sier Amundsen til VG da han får høre resultatet.

Amundsen mener FrP aldri skulle gått med på å sitte i regjering med Venstre og KrF, og at partiet nå betaler prisen på målingene.

Lekkasjen til Demokratene kommenterer han slik:

– De som vurderer å stemme på dem, bør tenke seg om. Og de bør være klar over at man bidrar til at SV kan komme på Stortinget heller enn Frp, og dermed sørge for at Støre blir statsminister.

Demokratene har hatt flere gode målinger de siste dagene. Tirsdag oppnådde partiet 2,8 i Sentios måling for Nettavisen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂