Terje Søviknes på Fremskrittspartiets valgvake den 13. september 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Arbeiderpartiet og SV kritiserer Fremskrittspartiets nestleder Terje Søviknes for å ha spilt en dobbeltrolle ved å ha diskutert laksepolitikk med partifeller samtidig som han arbeidet for laksenæringen, melder NTB.

Næringspolitisk talsperson Per Vidar Kjølmoen i Arbeiderpartiet reagerer kraftig på dobbeltrollen nestleder Terje Søviknes i FrP har i spørsmålet om lakseskatt.

Søviknes i FrP var konsulent for Eide Fjordbruk samtidig som han drøftet lakseskatt med partifeller på Stortinget.

– Her har altså en av de tre partitoppene i partiet vært betalt av laksenæringen for å drive påvirkningsarbeid samtidig som han har diskutert laksepolitikk med eget parti, sier Kjølmoen til Klassekampen.

Søviknes sier selv at han har vært åpen om dobbeltrollen, og mener med det formodentlig at han har ryggen fri.

Kjølmoen omtaler derimot forholdet som en «alvorlig sammensausing av næringsinteresser og demokrati».

Det kan være noe i det, men er ikke hele den norske samfunnsstrukturen en eneste stor sammensausing av næringsliv og politikk?

Det offentliges andel av verdiskapningen i Norge var allerede på 60 prosent før koronaviruset gjorde sitt inntog, og økte til 66 prosent i 2020. Båndene mellom politikken og store næringer har vært mange og tette i Norge i lang tid, og gjennom historien er det nettopp Ap som har vært hovedingrediens i akkurat denne sausen.

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier til Klassekampen at han er «sjokkert».

– Hadde jeg gjort noe lignende som nestleder i SV, så hadde jeg blitt kastet ut av partiet på dagen. Og det tror jeg egentlig gjelder alle parti, bortsett fra FrP, sier han.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken redegjør for utbetaling av selvforsvarspenger på en pressekonferanse i Oslo den 22. februar 2012. Pengene gikk til et kurs i grensesetting og selvforsvar for jenter, i regi av SU. Audun Lysbakken har beklaget departementets håndtering, som han beskriver som planløs og forhastet. 5. mars trekker han seg som statsråd. Foto: Morten Holm / NTB.

Kanskje Knag Fylkesnes ville ha lidd en slik ublid skjebne, hvem vet.

Ikke desto mindre er SVs partileder og parlamentariske leder i dag en viss Audun Lysbakken, som for ti år siden måtte gå av som statsråd fordi departementet han ledet, hadde gitt penger til en NGO som var et underbruk av SVs ungdomsorganisasjon. Det var rent formelle grunner som gjorde at Lysbakken ikke ble etterforsket av Økokrim.

Både Ap og SV kaster altså stein i glasshus.

Kanskje ville det være bra om Søviknes forlot politikken. Enda bedre ville det være om hans to kritikere gikk samme vei, og de kunne godt ta med seg i alle fall 90 prosent av Stortinget med det samme.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.