‘AFR – I sandhed en utrolig løgn’ er filmen om Anders Fogh Rasmussen som drepes av sin prostituerte mannlige elsker. Filmen er klippet sammen av autentiske klipp, og representerer en ny sjanger, en såkalt mockumentary.

Således er feks. Pia Kjærsgaards uttalelser om en annen drept politiker, Pim Fortuyn, brukt i filmen. Fortuyn var åpent homofil, men ble drept på grunn av sin politikk.

Å presentere Danmarks statsminister som homofil er ikke det grensesprengende. Det er det faktum at en levende politiker blir drept på film, og det attpåtil på en måte som later som om det har skjedd. Da kan virkeligheten lett etterape kunsten, for det finnes vitterlig mennesker der ute som gjerne skulle sett Fogh Rasmussen drept, og som kan tenkes å bli inspirert.

At kunstnere kan få seg til å lage en film om et drap på en levende statsmann sier noe om hatet mot Fogh Rasmussen på venstresiden. Det er neppe tilfeldig at det er ham som blir valgt Slik det heller ikke er tilfeldig at en annen mockumentary skildrer attentatet på George W. Bush. Det er venstresidens terrortilbøyeligheter som dukker opp til overflaten: følelsen av å ha rett, å ha historien på sin side, og mandat til å fjerne tyrannene.

Det finnes en voldelig venstreside i Danmark, fra Blekingegadebanden til de autonome på Jagtvei 69, med en krets av intellektuell som står klar til å forsvare volden, bare den forvaltes av de rette mennesker.

Menneskene bak ‘AFR – I sandhed en utrolig løgn’ vil demonstrere at ytringsfrihet hersker i Danmark, ikke bare for karikaturtegnere. De vil ta Fogh Rasmussen på ordet i hans prinsipielle forsvar for ytringsfriheten. Men det er en viss forskjell på satire over terror og sensur, og simulering av et drap på statsministeren.

Filmmakerne er i forhandlinger med TV-stasjonen Al Arabiya om å vise den i Midtøsten.

Instruktør Morten Harz Kapler var ikke til at træffe, men ifølge programchef på Natfilm-festivalen Niels Lind Larsen vil instruktøren teste ytringsfrihedens grænser.

– Jeg tror, at instruktøren vil spørge statsministeren, om ytringsfriheden også gælder, når det er ham selv, der er offer for en karikaturtegning, siger Niels Lind Larsen, der understreger, at han endnu ikke har set filmen.

– Man kan forestille sig, at han vil tage statsministeren på ordet og vende det på hovedet, måske for at påpege, at det er lidt nemt og arrogant at sige, at vi skal forsvare ytringsfriheden for enhver pris.

Det afviser filmens producer Meta Foldager.

– Vi har valgt citatet af Anders Fogh, fordi filmen giver os mulighed for at bevise, at vi lever i et frit samfund. Vi forhandler blandt andet med TV-stationen Al Arabiya om at sælge filmen til dem. Det ville være utroligt smukt at bevise, at der rent faktisk er ytringsfrihed, siger Meta Foldager.

Hun understreger, at det fremgår tydeligt i løbet af filmens første minutter, at der tale om fiktion, og at filmen ikke er partipolitisk.

Det kan virke som om infantilitet og politisk umodenhet er langt fremskreden. Filmen gir ny betydning til ordet «character assassination».

Hvis noen skulle forsøke å drepe Fogh Rasmussen vil selvfølgelig regissøren si at at enhver sammenligning med filmen er helt tilfeldig.

Film fremstiller Fogh som bøsse
| I en blanding af fakta og fiktion er statsminister Anders Fogh Rasmussen bøsse og myrdes af sin mandlige elsker.