Nytt

I en serie artikler skriver Århus Stiftstidende om arabiske og somaliske rasisters overfall på grønlendere i Gellerup; utbredte men underrapporterte overgrep som alarmerer både Racediskriminationscentret og menneskerettsorganisasjoner i Danmark:

Grønlænderne i Gellerup er fredløse. De bliver stenet, overfaldet og forhånet af unge arabiske og somaliske racister. Beboerne fra den nordligste del af rigsfællesskabet trykker sig mestendels i deres lejligheder, fordi de er bange for at gå ud.
– Det undrer mig, at der ikke er forældre, der reagerer. Jeg klagede til en mor i min opgang, efter jeg var blevet overfaldet af hendes søn. Men hun smækkede døren i i hovedet på mig, fortæller Naasunnguaq, der bruger det grønlandske ord for blomst som kaldenavn, fordi hun af frygt ønsker at være anonym.

Unge arabiske menn erklærer at Gellerup tilhører dem, og bruker vold og sjikane for å presse grønlenderne ut av området.

– De fleste grønlændere herude har været udsat for ubehageligheder. En af mine grønlandske gæster blev overfaldet lige uden for min dør. Han blev slået voldsomt og fik stjålet ejendele.
En anden, fortæller hun, fik voldsomme skader i ansigtet. En tredje tør ikke være alene hjemme, fordi hun bliver chikaneret i sit hjem af unge arabere, der overfalder hende og blandt andet kaster sten på hendes ruder. Og råb på gaden som; «fuck hjem til Grønland, det er vores Gellerup», er helt almindelige. Det er heller ikke ualmindeligt, at arabiske unge skyder efter dem med fyrværkeri.

Man kan undres på hvorfor ikke flere enn Racediskriminationcentret og menneskerettsorganisasjoner er alarmert av denne utviklingen. Grønlandske Lars forteller:

– Araberne udøver ren og skær racisme mod os. De kan ikke forstå, hvorfor vi må bo i Danmark. Selv om man prøver at forklare, at vi er danskere og født til statsborgerskabet, så forstår de det ikke, siger han.
– Måske er de misundelige, for ofte ender det i dumme diskussioner om, hvem der er skyld i problemer i Danmark.
Ligesom med Naasunnguaq er Lars’ rigtige identitet bekendt af avisen.

Formann for Multikulturell Forening og radikalt medlem av Århus Byråd, Rabih Azad-Ahmad, sier til Århus Stiftstidende at volden og rasismen er en sosiologisk betinget refleks, og at Gellerup har et særlig hierarki. Nederst står danske statsborgere fra Grønland.

– Alle etniske kæmper om at vise, at det ikke er dem selv, der er årsag til problemer.

Det generelle i ranglistens form er således: Danskerne var her først, så de ligger øverst. De så ned på tyrkerne og gav dem skylden for social ulykke.

Tyrkerne betragtede herefter de tilrejsende arabere som et problem, i takt med tyrkerne selv fik fat. I dag bor der nu langt færre tyrkere i Gellerup end tidligere.

Araberne lod så skylden gå videre til de senere ankomne end dem selv – somalierne.
Asiater har tradition for at passe sig selv, hvorfor de ikke er tydelige på ranglisten. Men alle indvandrere er uofficielt enige om, at grønlænderne har krav på mindst respekt.

Grønlændere har det hårdt blandt indvandrere
Almindeligt tilråb: «Fuck hjem til Grønland, det er vores Gellerup».