Voldelige overfall på bussjåfører i Århus og København får konsekvenser for bussdriften i to utvalgte områder av byene. Bussjåførenes fagforeninger truer med å innstille enkelte ruter hvis det ikke øyeblikkelig blir gjort noe for å beskytte de ansatte i bussene.

Reaksjonen kommer etter voldelige overfall begått av grupper av innvandrere på en bussjåfør og en kontrollør. En busslinje er så hardt rammet av sjikane fra barn helt ned i 10 års alder at busselskapet har lagt om ruten for å unngå konfrontasjoner

Hos City Trafik i København har man taget konsekvensen af en gruppe unges voldelige adfærd.

En buslinje i Valby er så hårdt ramt af chikane fra børn i 10-13-årsalderen, at busselskabet har omlagt ruten for at undgå konfrontationen med de unge, der kaster med sten, æg, vandballoner og raketter mod busserne.

Enkelte gange er stenene gået igennem forruden, men endnu er der ikke sket fysiske skader. Psykisk har det dog påvirket chaufførerne.

»Chaufførerne er slidte. De bliver meget chokerede, når det sker. I de fleste tilfælde ryster de det af sig igen, men vi har et kriseberedskab, som vi kan tilbyde dem, for det er en rystende oplevelse, og stenene kommer som et lyn fra en klar himmel,« fortæller driftschef Bjarne K. Larsen.

Når linjen gjenopptar den alminnelige ruten på mer permanent basis vil sivilpoliti være plassert på bussen inntil man får luket ut de voldelige elementene en gang for alle.

Det er to konkrete, voldelige episoder som har ført til at fagforeningene krever øyeblikkelig beskyttelse av bussjåførene:

Søndag den 25. november blev en chauffør opsøgt af en gruppe indvandrere og tævet og stukket med kniv ved endestationen i Hasselager efter undervejs på ruten fra Århus at have smidt uromagere ud af sin bus.

Den følgende søndag blev en billetkontrollør opsøgt i sit hjem i Skanderborg af en gruppe, som også var indvandrere. Han blev tævet og truet, fordi han havde givet en bøde for manglende billet.

«Budskabet var, at han ikke skulle give bøder til indvandrere, og at han ville blive opsøgt igen, hvis det sker. De her to episoder kan vi ikke bare betragte som enkeltstående tilfælde, for truslerne peger jo fremad. Vi må have sikkerhed for, at der sættes stop for de her terrorister, eller hvad de er,» siger formanden for FOA i Århus, Kirsten Normann.

Hun siger, at Midttrafik har lovet et hastemøde om sagen, men mangler endnu svar fra byrådet på kravet om en «task force» med repræsentanter fra trafikselskabet, fagforeningerne og indvandrerorganisationer til at finde løsninger på problemet.

I en fælles udtalelse skriver FOA og 3F:

«Vi vil på ingen måde tolerere, at medlemmer risikerer at blive overfaldet, blot fordi de passer deres job. Vi vil gerne slå fast, at ingen kørsel skal foregå under trusler om vold, og ingen skal arbejde med risiko for at blive overfaldet.»

Det er ikke bare bussjåfører som blir utsatt for sjikane og trusler om vold på rutebussene i København og Århus. Også andre passasjerer har etter hvert begynt å frykte enkelte linjer:

En stor gruppe børn fra Gellerup, der går i skole i Harlev, har gennem længere tid generet de øvrige passagerer og chaufførerne i linje 52 så groft, at Midttrafik nu sender både politi og fire ekstra kontrollører med i bussen.

»Vi har fået så mange klager, at vi nu har bedt nærpolitiet i Gellerup om hjælp. Balladen i busserne har stået på længe, men er eskaleret efter efterårsferien,« fortæller driftschef Jørgen Ruskær. Ud over politifolk i civil sender Midttrafik også tre-fire kontrollører med busserne om morgenen og om eftermiddagen.

»Vi bruger også videobåndene fra busserne for at se, hvem der pisker en stemning op. Og om det er nogle, politiet kender i forvejen. Vi kan ikke mere se på, at almindelige passagerer ikke tør tage bussen, fordi 40-50 børn af fremmed herkomst laver ballade, siger Jørgen Ruskær.

Efter det frie skolevalg er Næshøjskolen blevet populær blandt indvandrerbørn, og skolen har nu 130 elever af anden etnisk herkomst, der hver dag tager bussen mellem Gellerup og Harlev.

Problemerne i bussen skabes først og fremmest af en hård kerne af arabiske drenge, der råber efter de øvrige passagerer, truer dem eller håner chaufførerne og nægter at sige, hvem de er, når de afkræves deres buskort.

»I sidste ende kan balladen betyde, at der skal sættes en særskilt bus ind til ballademagerne, men det vil være en meget dyr løsning,« siger Jørgen Ruskær.

Jyllandsposten: Chauffører kræver beskyttelse

TV 2: Busruter truet efter overfald

Århus Stiftstidende: Gellerupbørn chikanerer buspassagerer

Voldelige overfall på bussjåfører i Århus og København får konsekvenser for bussdriften i to utvalgte områder av byene. Bussjåførenes fagforeninger truer med å innstille enkelte ruter hvis det ikke øyeblikkelig blir gjort noe for å beskytte de ansatte i bussene.

Reaksjonen kommer etter voldelige overfall begått av grupper av innvandrere på en bussjåfør og en kontrollør. En busslinje er så hardt rammet av sjikane fra barn helt ned i 10 års alder at busselskapet har lagt om ruten for å unngå konfrontasjoner

Hos City Trafik i København har man taget konsekvensen af en gruppe unges voldelige adfærd.

En buslinje i Valby er så hårdt ramt af chikane fra børn i 10-13-årsalderen, at busselskabet har omlagt ruten for at undgå konfrontationen med de unge, der kaster med sten, æg, vandballoner og raketter mod busserne.

Enkelte gange er stenene gået igennem forruden, men endnu er der ikke sket fysiske skader. Psykisk har det dog påvirket chaufførerne.

»Chaufførerne er slidte. De bliver meget chokerede, når det sker. I de fleste tilfælde ryster de det af sig igen, men vi har et kriseberedskab, som vi kan tilbyde dem, for det er en rystende oplevelse, og stenene kommer som et lyn fra en klar himmel,« fortæller driftschef Bjarne K. Larsen.

Når linjen gjenopptar den alminnelige ruten på mer permanent basis vil sivilpoliti være plassert på bussen inntil man får luket ut de voldelige elementene en gang for alle.

Det er to konkrete, voldelige episoder som har ført til at fagforeningene krever øyeblikkelig beskyttelse av bussjåførene:

Søndag den 25. november blev en chauffør opsøgt af en gruppe indvandrere og tævet og stukket med kniv ved endestationen i Hasselager efter undervejs på ruten fra Århus at have smidt uromagere ud af sin bus.

Den følgende søndag blev en billetkontrollør opsøgt i sit hjem i Skanderborg af en gruppe, som også var indvandrere. Han blev tævet og truet, fordi han havde givet en bøde for manglende billet.

«Budskabet var, at han ikke skulle give bøder til indvandrere, og at han ville blive opsøgt igen, hvis det sker. De her to episoder kan vi ikke bare betragte som enkeltstående tilfælde, for truslerne peger jo fremad. Vi må have sikkerhed for, at der sættes stop for de her terrorister, eller hvad de er,» siger formanden for FOA i Århus, Kirsten Normann.

Hun siger, at Midttrafik har lovet et hastemøde om sagen, men mangler endnu svar fra byrådet på kravet om en «task force» med repræsentanter fra trafikselskabet, fagforeningerne og indvandrerorganisationer til at finde løsninger på problemet.

I en fælles udtalelse skriver FOA og 3F:

«Vi vil på ingen måde tolerere, at medlemmer risikerer at blive overfaldet, blot fordi de passer deres job. Vi vil gerne slå fast, at ingen kørsel skal foregå under trusler om vold, og ingen skal arbejde med risiko for at blive overfaldet.»

Det er ikke bare bussjåfører som blir utsatt for sjikane og trusler om vold på rutebussene i København og Århus. Også andre passasjerer har etter hvert begynt å frykte enkelte linjer:

En stor gruppe børn fra Gellerup, der går i skole i Harlev, har gennem længere tid generet de øvrige passagerer og chaufførerne i linje 52 så groft, at Midttrafik nu sender både politi og fire ekstra kontrollører med i bussen.

»Vi har fået så mange klager, at vi nu har bedt nærpolitiet i Gellerup om hjælp. Balladen i busserne har stået på længe, men er eskaleret efter efterårsferien,« fortæller driftschef Jørgen Ruskær. Ud over politifolk i civil sender Midttrafik også tre-fire kontrollører med busserne om morgenen og om eftermiddagen.

»Vi bruger også videobåndene fra busserne for at se, hvem der pisker en stemning op. Og om det er nogle, politiet kender i forvejen. Vi kan ikke mere se på, at almindelige passagerer ikke tør tage bussen, fordi 40-50 børn af fremmed herkomst laver ballade, siger Jørgen Ruskær.

Efter det frie skolevalg er Næshøjskolen blevet populær blandt indvandrerbørn, og skolen har nu 130 elever af anden etnisk herkomst, der hver dag tager bussen mellem Gellerup og Harlev.

Problemerne i bussen skabes først og fremmest af en hård kerne af arabiske drenge, der råber efter de øvrige passagerer, truer dem eller håner chaufførerne og nægter at sige, hvem de er, når de afkræves deres buskort.

»I sidste ende kan balladen betyde, at der skal sættes en særskilt bus ind til ballademagerne, men det vil være en meget dyr løsning,« siger Jørgen Ruskær.

Jyllandsposten: Chauffører kræver beskyttelse

TV 2: Busruter truet efter overfald

Århus Stiftstidende: Gellerupbørn chikanerer buspassagerer