Nytt

Etter at Århus Stiftstidende avslørte at grønlendere i Århus kommune i Danmark regelmessig blir utsatt for rasistiske overfall av unge arabere og somaliere, kjører det Grønlandske Hus en opplysningskampanje med lysbilder om Grønland. Bildene er forsynt med arabiske tekster, og kampanjen har som formål å øke respekten for grønlendere i Gellerup.

I tillegg har kommunen åpnet for at Grønlendere som ønsker å flytte fra bydelen kan søke om boliger kommunen disponerer andre steder i Århus.

Et lysbilledeshow om Grønland kører hver dag på skærmen i Gellerup Bibliotek.

Hvad der er nok så interessant, er at billederne er forsynet med arabiske tekster.

Baggrunden for oplysningskampagnen er en dyster historie, hvor socialt udsatte grønlændere i vinter blev udsat for gentagne tilfælde af vold og hån. Og efter omtale bl.a. i JP Århus inviterede Det Grønlandske Hus til et miniseminar, hvor det blev vedtaget, at der skal laves en oplysningskampagne for at øge respekten for grønlænderne i Gellerup.

»I forbindelse med festivalen «Gang i Gellerup» har vi lavet et lysbilledeshow om Grønland og forsynet det med tekster på arabisk. Vi har også holdt et foredrag, hvor vi viste billeder fra Grønland på en storskærm og fortalte om natur, kultur og samfund i Grønland. Det var tydeligt, at de fleste havde et meget lille kendskab til Grønland, og mange vidste for eksempel ikke, at grønlænderne er danske statsborgere,« siger forstanderen i Det Grønlandske Hus, Sven Kolte.

I januar i år ble det kjent at gruppen av grønlendere i Århus systematisk blir utsatt for rasistisk vold av arabiske og somaliske innvandrere. Flere av de danske statsborgerne fra Grønland turte som en følge av den gjentatte trakasseringen ikke å bevege seg utendørs, og grønlandske fellesarrangementer har etter hvert opphørt på grunn av angrepene fra fiendtlige innvandrere fra ikke-vestlige land:

Grønlænderne i Gellerup er fredløse. De bliver stenet, overfaldet og forhånet af unge arabiske og somaliske racister. Beboerne fra den nordligste del af rigsfællesskabet trykker sig mestendels i deres lejligheder, fordi de er bange for at gå ud.
– Det undrer mig, at der ikke er forældre, der reagerer. Jeg klagede til en mor i min opgang, efter jeg var blevet overfaldet af hendes søn. Men hun smækkede døren i i hovedet på mig, fortæller Naasunnguaq, der bruger det grønlandske ord for blomst som kaldenavn, fordi hun af frygt ønsker at være anonym. Hun har boet 16 år i området.

Ikke langt fra hendes lejlighed, også i Gellerupparken, bor grønlandske Lars: – Araberne udøver ren og skær racisme mod os. De kan ikke forstå, hvorfor vi må bo i Danmark. Selv om man prøver at forklare, at vi er danskere og født til statsborgerskabet, så forstår de det ikke, siger han.

Også grønlendernes arrangement på nasjonaldagen 21 juni er gjentatte ganger blitt avbrutt av steinkast. For å beskytte grønslenderne har det vært nødvendig med et massivt oppbud av vakter for å holde angriperne på avstand.

Både Rasediskriminasjonssenteret og menneskerettighetsorganisasjoner i Danmark er alarmert av de rasistiske overgrepene grønlenderne i Århus blir utsatt for. I følge formannen for den Multikulturelle Foreningen i Gellerup, Rabhi Azad-Ahmad, har overgrepene bakgrunn i fordommer og uvitenhet, samt at de unge araberne og somalierne leter etter enkle ofre som de kan angripe for å vise muskler overfor andre grupper.

I tillegg til det daglige lysbildeshowet med arabiske tekster holder det Grønlandske Hus foredrag i samarbeid med sosialrådgiver Simon Lynge på Gellerup Bibliotek. Opplysningskampanjen skal også besøke skoler og foreninger i nærmiljøet.

Flere grønlendere har problemer med å skaffe seg boliger andre steder i Århus, men etter et møte med Århus kommune åpner nå kommunen for muligheten for grønlenderne å søke på andre kommunale leiligheter dersom de ønsker å flytte vekk fra den rasistiske volden i det belastede området.

Jyllandsposten: Mere respekt for grønlændere i Gellerup

Århus Stiftstidende: Racistiske overfald på grønlændere i Gellerup