Nytt

Det har vakt oppsikt at Gellerup kirke utenfor Århus har ansatt to palestinere til å holde vakt når kirken er i bruk. Man reagerer på at en kirke trenger privat vakthold når politiet burde gjøre jobben. Noen reagerer også på at muslimer vokter en kristen kirke, og mener det kan kalles beskyttelsespenger. Sogneprest Nils Hviid avviser dette som spekulasjoner.

Han sier det er en nødvendig ordning i et område med store sosiale problemer. Vandalisering og innbrudd går også ut over andre bygg og biler i området. Det bor nærmere 3.000 medlemmer av folkekirken i Gellerup sogn, som i alt har 11.500 innbyggere. Ca 3/4 er m.a.o. innvandrere. Et stort antall er muslimer, men ca. en tredel tilhører ulike kristne menigheter.

Det var noen episoder for noen år siden som brakte vakthold og sikkerhet på bane:

I løbet af 2003 forsøgte Gellerup Kirke sig for første gang med muslimske vagter efter en række episoder og chikanerier af ældre kirkegængere. I april 2004 gik det for alvor galt, da en præst blev overfaldet.

Tidlig palmesøndag blev en kvindelig præst overfaldet i Gellerup Kirke. Præsten havde overnattet i kirken sammen med en skoleklasse, som skulle være med i forberedelserne af palmesøndags gudstjeneste. Ved syvtiden bankede det på kirkens dør, og præsten åbnede. En ung mand af udenlandsk herkomst spurgte om vej, men prøvede samtidig at trænge ind i kirken. Da den kvindelig præst forsøgte at forhindre den unge mand i at komme ind i kirken, blev han voldelig og slog hende flere gange med knytnæveslag. Præsten blev efterfølgende behandlet på skadestuen.

De kirkelige handlinger i Gellerup Kirke blev i perioden op til overfaldet ofte forstyrret af unge indvandrere, og i perioder var den daværende Fædregruppen til stede for at beskytte kirkegængerne. Overfaldet på præsten var det første på en ansat ved kirken.

«Det er første gang, så vi skal heller ikke begynde at skærpe sikkerheden unødvendigt, så vi vil nøjes med at opfordre præsterne til at passe godt på sig selv,» sagde provst Steen Skovsgaard fra Gellerup Kirke dengang i en kommentar til overfaldet.

Fredsdemonstration og fyrværkeribomber

Juleaften samme år var den gal igen, da fem store vinduer i Gellerups Kirkes indgangsparti blev sprængt i stykker med fyrværkeri, mens en kristen-assyrisk menighed holdt gudstjeneste i kirken. Provst Steen Skovsgaard udtalte efterfølgende, at det var et guds under, at ingen mennesker kom til skade i forbindelse med rudeknusningen. Sagen blev en af de mere omtalte, da Århus Politi nægtede at rykke ud til Gellerup Kirke, selvom kirkegængerne i forlængelse af hærværket mod kirkens ruder pågreb en ung mand.

Det kan virke som om menigheten og kirken ikke har fått den ønskede respons fra politiet, og derfor tyr til lokale krefter. Noen synes det ikke er riktig at man betaler for privat vakthold.

På den ene side kan man si det er bra at vennlige muslimer ønsker å beskytte kirken. Men det kan også gi et inntrykk av hvem som er sterk og hvem som er svak, som kan få uheldige følger.

Det man i hvert fall må spørre seg er hvordan muslimske barn og unge kan trakassere mennesker som går til kirke, når man tenker på hvilken respekt som vises moskeen. Hva sier det om deres syn på dansker og det danske samfunn? Det er det virkelig alarmerende ved historien, og presten vil ikke helt se det perspektivet.

Litt mer raus….

Sognepræsten uddyber:

»60 pct. er arbejdsløse, mange har posttraumatisk stress, folk har ikke overskud, mange føler sig udenfor, og der er ikke ret mange relevante fritidstilbud.«

Når man placerer en kirke i sådanne omgivelser, må man finde sig i lidt af hvert – hærværk, indbrud, fulderikker – mener præsten.

Normalt hersker der en særlig respekt om kirken, fordi det er Guds hus. Men det er tilsyneladende ikke tilfældet i Gellerup?

»I Gellerup Kirke er vi nok lidt mere large, for vi ligger i et socialt belastet område. Men jeg har selv en særlig respekt for kirken, fordi det er Guds hus,« fortæller Niels Hviid.

Men hvorfor har ikke de unge muslimene den samme respekt? Og hvorfor gjør politi og myndigheter så lite for å håndheve den?

Det meldes forøvrig fra Sverige at muslimske ungdommer bruker kirkegårder som tumleplass for mopedkjøring o.l.


Vagter beskytter Gellerup Kirke

Folkekirken betaler for muslimske vagter