Nytt

Flere danske biskoper støtter politiaksjonen mot Brorsons kirke, og mener at folkekirken er blitt misbrukt til å gi de avviste irakiske asylsøkernes falske forhåpninger.

Etter politiaksjonen har prest Per Ramsdal, som tillot de avviste asylsøkerne å flytte inn i Brorsons kirke for 3 måneder siden, oppfordret folkekirken til å protestere samlet mot den angivelige krenkelsen av det hellige rom, og flere prester og universitetsteologer er i gang med å samle underskrifter i protest mot politiets «brudd med kirken som et selvstendig rom.»

– Men dette er et uttrykk for en misforståelse, sier Kresten Drejergaard, biskop for Fyens Stift.

– Det er noget patetisk sludder. Kirken blev allerede misbrugt, da man lod irakerne flytte ind og efterfølgende sendte det signal, at det ville gavne deres sag. Udover at man gav irakerne falske forhåbninger, har det aldrig været meningen, at man kunne omgøre rettens beslutninger ved at opholde sig længe nok i en kirke, siger Kresten Drejergaard.

Heller ikke Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift, ser noget grundlag for en samlet folkekirkelig protest over rydningen af Brorsons Kirke.

– Det er en grundlæggende trist sag, som det gør meget ondt at høre om. Men det er på den anden side også problematisk, hvis nogen har stillet irakerne i udsigt, at det ville gavne deres sag at opholde sig i kirken, siger Lise-Lotte Rebel.

Rebel legger til at prester skal være forsiktige med å bruke kirken i politiske saker:

– Vi lever i et retssamfund, som jeg har tillid til. Det er tragisk, at mennesker så længe skal leve i uvished om deres fremtid, men jeg kender ikke de enkelte sager og kan ikke sige, om der er sket fejl eller ej. Men kirkerummet kan altså ikke bruges som et «helle» i forhold til den lovgivning, som i øvrigt findes i retssamfundet, siger Lise-Lotte Rebel.

Også Elisabeth Dons Christensen, biskop over Ribe Stift, advarer mod at betragte kirken som et sted, hvor man kan udskyde eller undgå retlige afgørelser.

– Et mord bliver ikke mindre strafbart, fordi det begås i en kirke. Hele denne sag er dybt tragisk, men vi kan ikke som kirke sætte os ud over lands lov og ret, siger Elisabeth Dons Christensen, der ellers ligesom Lolland-Falsters biskop, Steen Skovsgaard, nu vil lade Københavns biskop afgøre sagens videre forløb.

Biskopen i København, Erik Norman Svendsen, har bedt om redegjørelse i saken, og understreker i en pressemelding at han hadde håpet på at de avviste asylsøkerne skulle få opphold på humanitært grunnlag. Likevel vil Svendsen ikke kritisere politiet:

– Det har hele tiden stået klart, at myndighederne kunne gribe ind og anmode politiet om at hente de afviste asylsøgere. Det er det, der nu er sket, lyder det fra Erik Norman Svendsen.

Kun Århus-biskop Kjeld Holm tager afstand fra politiets rydning af kirken.

– Jeg ved godt, at kirken ikke juridisk set giver nogen særlig beskyttelse, men man har altid værnet om kirkerummet med respekt. Nu er der i princippet åbnet op for, at politiet også kan trænge ind, når præsten eksempelvis har personlige samtaler og sjælesorgssamtaler. Det er dybt tragisk, siger Kjeld Holm.

Han betragter aktionen som en krænkelse af irakernes menneskerettigheder med henvisning til, at man har skilt forældre fra deres børn.

Byrådspolitiker for de Konservative i København, Jakob Næsager, mener at Ramsdal og menighetsrådet ved Brorsons kirke bør rettsforfølges for å ha tillatt asylsøkerne å flytte inn i kirken:

– De har begået lovovertrædelser, og det må have konsekvenser. Det skal ikke være sådan, at man kan medvirke til ulovligheder, og det kan være kvit og frit for de pågældende, siger Næsager.

– Det er tre måneder, de har stillet kirken til rådighed, og det skal ikke være sådan, at man i en politisk kamp kan tage kirkerne som gidsel. Så for at det ikke skal ske igen, så ønsker jeg, at det skal få konsekvenser for både præsten og menighedsrådet, siger han.

Hvis ikke politiet eller biskoppen tager initiativ til en retsforfølgelse, vil Jakob Næsager selv gøre det.

Danmarks Radio opplyser for øvrig at de anholdte irakiske mennene skal ha innledet en sultestreik etter at kirken ble ryddet av politiet.

Kristeligt Dagblad: Biskopper støtter politiets aktion i kirke og relaterte artikler