Nytt

En gruppe grønlendere er blitt så lenge trakassert av arabiske og somaliske naboer i Gellerupparken i Århus at de er blitt tvunget til å flytte. Det er renspikket rasisme, sier en menneskerettsorganisasjon. Grønlenderne blir ansett for å være lavest på rangstigen.

Byens myndigheter ble orientert om de rasistisk-betonte overfall på grønlendere allerede i 2004. Det resulterte i opprettelsen av et aktiviseringssenter for grønlendere. Men da Århus Stiftstidende i 2007 tok opp muslimers mobbing av grønlendere i sin fulle bredde 2007, kom det helt bak på byens myndigheter. Sosialbyråden fra Venstre uttalte:

»Det kommer bag på mig, at over­faldene og racismen tilsyneladende er så voldsom som beskrevet i avisen. Min fornemmelse var, at det var et mindre problem,« sagde Gert Bjerregaard.

»Men på grund af avisens beskrivelse vil jeg nu have klarhed. Jeg vil bede mine medarbejdere om at beskrive omfanget. Derefter kan vi bedre vurdere, hvordan vi skal sætte ind med problemløsning.«

Socialudvalget havde efterfølgende emnet på dagsordenen.

Men hverken politikere, embedsmænd, hjælpegrupper, boligforening eller politi kunne ændre på virkeligheden.

Løsningen blev, at kommunen akut hjalp de omkring 10 mest nødlidende grønlændske familier i Gellerup med boliger i andre dele af byen.

Grønlenderne er skuffet. De føler seg sviktet. Det var de og ikke voldsmennene som måtte flytte:

»Jeg kunne ikke længere klare at være skydeskive. Det var et psykisk pres. Men jeg er vred over, at det var os, der måtte ud. Det var jo dem, der angreb os,« siger Johanne Christiansen.

»Det er frygtelig mangel på ­respekt.«

Hun blev sammen med de andre akut hjulpet af kommunen til at flytte. Grønlændere i Gellerup bliver nemlig stenet, overfaldet og forhånet. Beboerne fra den nordligste del af Rigsfællesskabet trykker sig mestendels i deres lejligheder, fordi de er bange for at gå ud. De er fredløse og jaget vildt i området.

Tidligere mødte de hinanden ved biblioteket eller foran Netto på Sigridsvej. Der var desuden en tradition for grønlænderfodbold om søndagen. Men de vedvarende angreb med sten har standset aktiviteterne.

Også festligholdelsen af grønlændernes nationaldag 21. juni blev afbrudt af stenkast. Arrangementet fandt sted på festpladsen ved Gellerupbadet. De senere år har professionelle vagter måttet holde orden, for at fejringen kunne gennemføres.

Men i år blev arrangementet på ­stedet for første gang helt droppet. Det er blevet for risikabelt.

Overfald
Johanne Christiansen fortæller, at de fleste grønlændere i Gellerup har været udsat for ubehageligheder. En ven blev overfaldet og bestjålet lige uden for hendes dør. En anden fik voldsomme skader i ansigtet efter angreb. En tredje blev sparket i ryggen af unge, der kørte forbi på knallert. En fjerde turde ikke være alene hjemme, fordi hun blev chikaneret af unge arabere, som overfaldt hende der og kastede sten mod hendes ruder.

Råb på gaden som; »Fuck hjem til Grønland, det er vores Gellerup«, er helt almindelige, ligesom det er normalt, at arabiske unge skyder fyrværkeri efter dem.

Johanne Christansens er ikke i tvivl om, at araberne i Gellerup udøver racisme mod grønlændere.

»De går målrettet efter os som gruppe. Jeg har prøvet at fortælle, at vi er danskere og født til statsborgerskab. Det forstår de ikke,« siger 47-årige Johanne Christiansen, der er HK-uddannet og nåede at bo i Gellerup i 16 år.

»Mit hjerte banker stadig vildt, når jeg møder unge arabere. Men her, hvor jeg bor nu, gør de mig ikke noget. Det skal jeg lige vænne mig til. Jeg er meget glad for mit nye sted og tager aldrig mere til Gellerup igen.«

Det er en merkelig fatalisme over myndighetene og leder av beboerforeningen, Braband: Man konstaterer bare at slik er det: Muslimer liker ikke å ha naboer som drikker. Dessuten kan man ikke gjøre noe hvis man ikke vet nøyaktig hvem som overfalt eller trakasserte.

Direktør i Brabrand Boligforening, Torben Overgaard, fordømmer overfaldene på Grønlændere.

»Det kan vi ikke leve med. Men vi har intet kunne gøre. For at forvalte boligloven må vi konkret kende overfaldsmændenes identitet. Og det gør vi ikke i disse sager, hvor henvendelserne ikke indeholder navn eller bopæl på gerningsmænd,« siger Torben Overgaard, der ser problemet sådan:

»Hvis grønlændere, der drikker meget, bor et sted, hvor der primært bor muslimer, som ikke godtager alkohol, så vil der opstå konflikter.«

«Så vil der oppstå konflikter». I dette ligger det en passiv resignasjon som minner om underkastelse. Dette skjer med en minoritet som Danmark historisk er forpliktet overfor. Er det tenkelig at noe lignende kunne skjedd med en gruppe muslimer uten at det hadde blitt ramaskrik? Det sier noe om et styrkeforhold og en aksept av den sterkestes rett som ikke lover godt for fremtiden.

Grønlændere fordrevet efter racistiske overfald

Boligforening magtesløs over for voldelige unge arabere, der overfalder lejere.

Fordrivelse er racisme

Grøn­lændere jaget i flere år