Nytt

Politifolk er publikums førstelinje. Det er de som er garantisten for at det er et minimum av trygghet. Hvis de ikke var der, ville man nok sett et helt annet Oslo eller København.

Selv om medier og politikere forsøker å skape et inntrykk av at det er mennesker fra alle himmelstrøk som selv som vet å oppføre seg. Utrygghetsfølelsen som NRK omtalte tirsdag, er et uttrykk for mistillit til disse forsikringene: Folk tror ikke noe på dem.

Utrygghetsfølelsen handler derfor ikke bare om registrerte forbrytelser. Den handler i høy grad om manglende tillit. Hva folk opplever og sanser. Og også om øvrighetens reaksjon på utryggheten: Man bortforklarer, glatter over, bagatelliserer og vegrer seg for å innse hvor skoen trykker. Tiggersaken har vært med på å øke denne mistilliten. Når norsk velferd også skal omfatte analfabeter fra Romania, finnes det ikke lenger noen grense.

Men omsorgen gjelder ikke politifolk og deres familier. I Danmark fortelles det om alarmerende trusler mot politifolk og deres nærmeste, på åpen gate, i deres boligområder. Det er ille nok til at flere velger å stå frem og fortelle om sine opplevelser. At det kan gå så langt uten at politikerne griper inn, sier noe om en manglende vilje til å forsvare samfunnets egen ordensmakt.

Poul Erik Andersen skrev om problemene i denkorteavis.dk 17. juni:
Hætteklædte unge fra Gellerup chikanerer politifolk i deres fritid

Det er efterhånden blevet umuligt for ansatte ved Østjyllands Politis beredskabsafdeling at færdes i fred, når de i deres fritid bevæger sig rundt i centrum af Aarhus.

De chikaneres konstant af hætteklædte unge indvandrere fra Gellerup, som ofte følger efter dem hele vejen hjem med sjofle tilråb til både dem og deres koner og kærester. De opsøges også privat og får malet graffiti med arabiske skrifttegn på døren.

Fagbladet Dansk Politi har talt med to af dem, der chikaneres.

Hans kæreste tør ikke længere gå ud alene om aftenen

Casper Witting er som ansat ved beredskabet ved Østjyllands Politi vant til lidt af hvert i form af tilråb fra grupper af hætteklædte unge indvandrere fra Gellerup, men en dag overskred de grænsen, da han kom gående med sin kæreste.

”Hold kæft, hun er lækker, skal hun have den i munden?,” lød tilråbene blandt andet efter ham og kæresten.

”Jeg blev rasende. Det brændte inden i mig. Jeg ved ikke, om jeg har været så gal før. Ét er, at man som politimand skal finde sig i lidt af hvert, men når det går ud over min kæreste eller andre af mine nære relationer, så er det bare for meget,” understreger Casper Wittrup og fortsætter:

”Vi bor i centrum af Aarhus og tæt på, hvor en gruppe af de her fyre fra Gellerup hænger ud. Nu tør min kæreste ikke længere gå ud på gaden om aftenen. Hun er bange for at blive genkendt, hvis hun går alene.”

Har besluttet at flytte

Casper Wittings kollega i beredskabsafdelingen, Rasmus Houmann, er også vant til at blive fulgt hjem med tilråb fra hætteklædte unge indvandrere fra Gellerup og fortæller blandt andet:

”I vinter kom jeg gående hjemad sammen med min højgravide kæreste. Vi går forbi en gruppe fyre fra Gellerup, da jeg pludselig får tre snebolde i nakken. Jeg går hen til dem og siger, at de skal stoppe med at kaste imod os. Det gør de også,” beretter Houmann og fortsætter:

”Men da vi når 200 meter hen ad gaden kommer tilråbene. Min kæreste bliver kaldt en luder og jeg det sædvanlige pansersvin. Dagen efter er der graffiti på vores dør. Der står noget på et andet sprog og en pil op mod højre, hvor vi bor.”

Rasmus Houmann forklarer, at han tidlige har kunnet håndtere chikanerierne, men efter at han netop er blevet far, påvirker det ham på en helt anden måde:

”Jeg kan ikke lade det gå ud over min familie, at jeg er politimand. Og selvom jeg elsker at bo midt i Aarhus, så har min kæreste og jeg besluttet os for at flytte, selvom jeg egentlig altid har sagt, at ”de” ikke skal bestemme over, hvor jeg skal bo. Nu tænker jeg, at jeg må passe på min datter,” siger Rasmus Houmann.

Også chikane på facebook

Det er ikke kun på gaden, ansatte ved Østjyllands Politi udsættes for chikane. De forfølges også i deres fritid af folk med videokameraer, der lægger resultatet ud på den åbne facebookgruppe ”Århus politi bag facaden”.

Det er der nu sat en stopper for, efter ledelsen hos Østjyllands Politi har haft folkene bag facebookgruppen inde til en samtale og forklaret dem, at de står og læner sig op af en straffesag.

”Vi har fulgt op på alle sager, hvor vores ansatte ufrivilligt er blevet lagt på facebook.  De sager, som bare lugter af, at der er tale om en lovovertrædelse har vi startet en sag på. De er ikke kommet for retten endnu, men det kommer,” fortæller politiinspektør Morten Anker Jensen, som er leder af beredskabet i Østjyllands Politi.

Efterlyser regler eller redskaber

Men hermed er problemet ikke løst, forklarer tillidsrepræsentanten ved Østjyllands Politis beredskabsafdeling, Dan Søberg, som roser ledelsen for at tage problemerne alvorligt.

”De har handlet med det samme,” siger han, ”og gør, hvad de kan. Men en del sager er det ikke muligt at gøre særligt meget ved, fordi bevisbyrden er svær at løfte, eller fordi der ikke er tale om egentlige lovovertrædelser,” forklarer Dan Søberg og fortsætter:

”Her kan jeg som tillidsmand godt synes, at vi har brug for nogle regler eller redskaber, der beskytter os mere i jobbet. Mulighederne for chikane er for store, som de er i dag,” siger Dan Søberg til Dansk Politi.