Kommentar

Nicholas Kristof skrev for en tid tilbake noe som undret meg storligen: Han spådde at Kina kom til å overgå Afrika i omvendelser til kristendommen. Hvor hadde han det fra? Jeg må si jeg tenkte på det så sent som igår. Idag gir han noe av svaret. Kristof har vært i Kina og deltatt i undergrunnskirken. Det er den som vokser. Ikke den offisielle. I følge beregniner er det 40 millioner kristene i Kina, noen mener mange fler.

Hva kan det komme av? Spirituell søken og lengsel, sier Kristof. Kina gjennomgår store omveltninger. Kommunismen er død. Folk leter etter noe å tro på. Det er nesten så man er fristet til å hente frem Max Weber. Er det noe med kristendommen og den entreprenørånd som sveiper over Kina som passer sammen?

Yet Christianity is booming as never before in China, and some giddy followers say China could eventually have hundreds of millions of Christians – perhaps more than any other country.
This boom in religion, particularly Christianity but also including the Bahai faith and various cults, reflects a spiritual yearning among many Chinese. While China has an official Catholic church and an official nondenominational Protestant church, which are not suppressed and people can join freely, the fastest-growing churches are the underground ones – usually evangelical without any specific denomination – that are independent of the government. The total number of Chinese Christians today probably exceeds 40 million, and some estimates go far higher.
«This is growing explosively,» said Wang Wenjing, baptized a year ago and now caretaker of the Ark Church, a prominent underground church whose service I attended in Beijing. The Ark Church, one of thousands of «house churches,» meets in a rented apartment on Sunday afternoons. Forty people crammed into the living room, regularly crying «Amen!» as the minister spoke.

I gudstjenesten i en privatleilighet fortelles det fra et fengselsopphold. De mentalt syke hadde det verst. Gruppen skal samle inn klær til trengende. Kina er blitt et tøft sted å leve.

BBC World Service hadde idag et Have your say-program om Kina, med forfatteren av Mao-biografien og «Ville svaner», Jung Chang, som sakkunnig. Chang sa også at det skjer noe i Kina. Kommunismen er på en måte død, men regimet klamrer seg til makten. Hun trodde det vil ta noen tiår, men så vil det komme noe annet.

Chang sa noe interessant om befolkningsveksten i Kina: Det var Mao som fant ut at han trengte store folkemasser til sine prosjekter og i tilfelle krig. Derfor oppfordret han til å få barn, og gifte seg tidlig. Dette er diktaturets trekk: menneskene er midler, for ikke å si kanonføde. Det samme skjedde etter revolusjonen i Iran: Da satte prestene ned giftealderen til ni år, og fødselstallene eksploderte.

Om bildet av Mao på Den himmelse freds plass: Chang det var som om det skulle henge et bilde av Hitler ved Brandenburger Tor.

Man regner med at Mao var skyld i 70 millioner menneskers død.

Nicholas D. Kristof: Keeping faith in China