Om 35 år vil Europas muslimske befolkning ha nesten doblet seg, fra dagens 43 millioner til 71 millioner, melder det renommerte amerikanske meningsmålingsinstituttet Pew Research Center.

 

Europe’s Muslim population, boosted by large families and immigration, will nearly double, from less than 6% (43 million people) in 2010 to more than 10% (71 million people) in 2050, the forecast estimates.

Da brukes en definisjon på Europa som også omfatter Tyrkia og Russland.

Det har ikke gått opp for europeere at lave barnetall får konsekvenser for sammensetningen av befolkningen, spesielt når nykommerne får adskillig flere barn.

High fertility coupled with falling infant mortality rates bode well for Christianity and Islam in the developing world, and researchers predict that four of every 10 Christians in the world will live by the middle of the century in sub-Saharan countries, where women on average have twice as m

 

any children as in North America and three times as many as in Europe.

The young religious people of the developing world contrast sharply with ageing and increasingly secular westerners content to keep their families small.

I det politisk korrekte Europa er ordet demografi et fyord. Det er politisk suspekt. Høyresiden snakker om antall og kategorier. Pene, pyntelige multikulturalister gjør ikke det. De gleder seg over at «de» blir flere «vi» blir færre.

Også i USA skjer det endringer, men ikke så dramatiske som i Europa. Muslimer vil utgjør 2,5 % av befolkningen. De vil gå forbi jøder som den neststørste religionen i landet.

Det er to interessante «ukjente» i undersøkelsen: kategorien «unaffilitated» vokser og blir stor. Den rommer en hel masse forskjellige mennesker: ateister, agnostikere, humanetikere osv. Hvordan vil de reagere på f.eks. angrep på ytringsfriheten, kvinners rettigheter, homofile osv?

 

In North America, Christianity’s losses correlate with the unaffiliated’s gain, as atheists, agnostics and those who don’t associate with any religion are set to increase from 17% to 26% of the whole, according to Pew.

Europe, the only region whose total population is projected to shrink, will see its Christian population diminish by 100 million people to about 65%, according to the report.

Den andre store ukjente er Kina. Hvor stor er kristendommen i Kina? Hvis kristendommen er på vei inn vil det kunne forandre mye.

The 1.3 billion people of China also posed a conundrum to then researchers, who had to rely on sometimes unreliable data about a country with a handful of recognized religions, hundreds of pervasive folk faiths and the active but unquantifiable presence of many Christian missionaries.

On the record, more than 50% of Chinese people are unaffiliated. Off the record, China could already be in the early stages of a large religious shift.

“Adherents of other religions, including Christians who worship in unregistered churches, may be reluctant to reveal their religious identity to officials or strangers,” the authors write, also noting that hundreds of millions of people who have recently moved to cities likely uprooted their religious practices.

Simply, “there are no sources adequate to measure patterns of religious switching across China”, they conclude – meaning the rapid expansion of an already simmering Christian movement could dramatically affect Christianity’s numbers worldwide.

Pew understreker også at de ikke vet hvordan folk vil reagere på kriger og katastrofer. Det er nærliggende å tenke på kaoset og krigene som herjer den muslimske verden. Her er det mange usikkerhetsfaktorer.

Men at kristendommen er på retur i Vesten og at det får konsekvenser når den muslimske andelen vokser dramatisk, er forhold som det ikke går an å skjule, spesielt ikke når kristne forfølges for sin tro i den muslimske verden. Hvordan dette vil play out i fremtiden er det vanskelig å spå om med statistikk.

 

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/muslim-population-growth-christians-religion-pew

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.