BBC bør bruke ordet terrorisme om angrep av den typen London-undergrunnen ble utsatt for i juli ifjor, mener et uavhengig utvalg BBCs eget styre har oppnevnt.

Det vakte oppsikt da BBCs nyhetsledelse sendt ut et direktiv rett etter selvmordsaksjonen 7. juli om at BBC skulle unngå å snakke om terror.

Within hours of the London Underground and bus bombings last year, the corporation’s head of news sent a memo to senior staff saying he was worried about offending the World Service audience and reminding them of the BBC editorial guidelines.

These say that words such as «terrorist» should be avoided, as it carries «emotional or value judgments» and «can be a barrier rather than an aid to understanding».

Kommisjonens rapport, kalt Impartial Review, er ikke enig.

The review panel, which included senior academics and journalists, largely disagreed, saying that «terrorism» was the «most accurate expression» for indiscriminate attacks on civilians aimed at causing terror for ideological objectives. However, it said the BBC was right to avoid labelling organisations as «terrorist».

Sir Quentin Thomas, the president of the British Board of Film Classification and the chairman of the Impartiality Review’s panel, said: «We say that the BBC should get the language right. We think it should call terrorist acts ‘terrorism’ because that term is clear and well understood.

Ifølge Daily Telegraph reagerte nyhetsredaktørene med betydelig irritasjon på irettesettelsen.

BBC forsøker å profilere seg som en global mediaktør, og vil derfor ikke støte grupper av seere. Men da bombene sprang på britisk jord nølte ikke journalistene med å kalle det terror, inntil nyhetsledelsen fikk minnet dem på retningslinjene. Nå må de endres.

News chiefs criticised for avoiding the word terrorism

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂