Flere tusen portugisere som var samlet på den populære stranden Carcavelos, 20 kilometer nord for Lisboa, ble lørdag overfalt av en gjeng på 500 ungdommer, de fleste utlendinger. Ungdommene stjal alt de kom over.

Det var nasjonaldag i Portugal. Folk flokket til strendene for å nyte dagen sammen med familien. Overfallet kom som et sjokk. Fire politimenn hadde ikke noe å stille opp med.

Angrepet kan minne om et tilsvarende tilfelle i Paris 8. mars, der 1.000 utenlandske ungdommer gikk til angrep på demonstrerende studenter. Studentene ble rundstjålet og banket opp. Overfallet gjorde et rystende inntrykk på ungdommene som kun var ute etter å demonstrere for sine rettigheter.

Da BBC omtalte saken i Portugal , ville ikke en bareier si direkte at ungdommene var innvandrere, men programleder Judy Swallow fikk det frem. De kommer fra forsteder til Lisboa.

Det er flere trekk ved angrepene som er bekyringsfulle: spesielt at de har et kulturelt fiendtlig preg: det er innvandrere mot innfødte portugisere. Slikt skaper frykt og hat. At så mange ungdommerm kan samles til overfall på landets befolkning reiser spørsmål ikke bare om sviktende integrering, men om rent ut sagt fiendtlige holdninger til landet de oppholder seg i.

Portugal går for å være et land som tar rasisme alvorlig, ble det sagt. Man kvier seg for å vurdere folk ut fra bakgrunn . Men alle vil få vite hvem som sto bak.

Overfallet representerer et sikkerhetsproblem. Å gå fra robbing i mørke bakgater til overfall på familier på høylys dag, endatil på nasjonaldagen, er en åpen provokasjon mot hele samfunnet.

Myndighetene er også bekymret. Hva med turismen hvis dette får spre seg?

Selve fenomenet med sjokkoverfall stammer visstnok fra Brasil, der det finnes et eget uttrykk for det.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂