Maria Francisca de Bragança, datter av Duarte Pio, pretendenten til den ikke-eksisterende portugisiske trone, giftet seg med Duarte de Sousa Araújo Martins i den lille byen Mafra nordvest for Lisboa idag. 

Republikken feirer de kongelige

Maria Francisca er medlem av dynastiet som drømmer om å gjenopprette det portugisiske monarki.

Seremonien startet klokken 16 norsk tid og samlet 1200 gjester. I  Lisboa er det folkefest i regi av Real Associação de Lisboa hvor brudeparet er forventet å dukke opp for å smake på en av bryllupskakene.

Her, i Basílica do Convento de Mafra, sto bryllupet. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Bryllupsseremonien blir overført direkte på portugisisk fjernsyn og blant gjestene er landets president og flere tidligere statsministre.

800 diamanter på hodet

For bare to dager siden feiret Portugal at de styrtet kongedømmet for 113 år siden. Denne lørdagen feirer nasjonen bryllup innen familien som altså drømmer om å gjenopprette monarkiet – og det ene later ikke til å forstyrre det andre.

Maria Francisca er det første av Duarte Pio og Isabel Herédias tre barn som gifter seg og nummer fire i arverekken til den imaginære portugisiske krone. Mannlige arvinger går foran kvinnelige innen huset Bragança.

Maria Francisca ble beæret ved å få bære dronning Amélia av Orleáns’ diadem i bryllupet. Det inneholder 800 diamanter og var en gave da hun giftet seg med kronprins Carlos i 1886. Carlos I ble 44 år gammel skutt av en republikaner i 1908 sammen med sin 20-årige kronprins.

«Bragança-forbannelsen»

Huset Bragança hersket over Portugal fra 1640 til 1910. Kongekronen ble plassert på 15 hoder av begge kjønn i løpet av dynastiets 270 turbulente år ved makten – år som inkluderte massakrer, revolusjoner, borgerkriger, eksil og regentmord.

Duarte Pio (Dom Duarte Pio João Miguel Gabriel Rafael), hertug av Bragança. Foto: Arnt Jensvoll / Document

Barnedødelighet har vært et dramatisk innslag i dynastiet. Den legendariske «Bragança-forbandelsen» – Maldição dos Braganças – tok livet av de fleste førstefødte guttebarn før de rakk å få kronen på hodet. Forbandelsen skal ha blitt kastet over kongefamilien av en tiggermunk som kong João IV (1604–1656) skulle ha nektet å gi almisser. 

Portugal feirer både de kongeliges død og de kongeliges bryllup:

Republikkens dag i Portugal: – Idag har politikken og folket skilt lag

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.