Lisboas borgermester Carlos Moedas advarte idag på Portugals republikkens dag om at politikkens «skilsmisse fra folket» er med å skape et vakuum som «fylles av støyende minoritetsgrupperinger og radikale aktivister», noe som i ytterste konsekvens kan felle det nuværende regime.

– Politikkens imaginære verden

– Alle kan idag føle at politikken har fjernet seg fra folket. Politikken må igjen sees, merkes og oppleves av virkelige mennesker. Men hva finner vi mellom politikkens imaginære verden og folkets virkelige verden? Der er det oppstått et tomrom som fanges opp av støyende minoritetsgrupperinger og radikale aktivister. I mangelen på moderat, konstruktiv sosial aktivisme som gir løsninger folket kjenner seg igjen i, klamrer folk seg til disse, sa borgermesteren som sto som vert for de offisielle seremoniene 5. oktober.

Ordføreren fremholdt at politikere som samfunnsaktører, har et «etisk, moralsk og sosialt ansvar for ikke å forholde seg til et imaginært land uten virkelige mennesker».

Republikkens dag

Den portugisiske oktoberrevolusjonen var et republikansk statskupp den 5. oktober 1910. Kong Manuel II ble avsatt og Den første portugisiske republikk ble etablert.

Den 1. oktober 1910 brøt det ut store republikanske demonstrasjoner i Lisboa. 3. oktober nektet hæren å slå ned et mytteri på portugisiske krigsskip som hadde ankret opp ved munningen av elven Tejo, og tok posisjoner rundt Lisboa. 4. oktober begynte to av krigsskipene å beskyte kongens palass, noe som tvang kongefamilien til å flykte til Storbritannia. 5. oktober ble det dannet en republikansk regjering.

Fire «nasjonaldager»

Den portugisiske nasjonaldagen (Dia de Portugal) er 10. juni. Den markerer forfatteren Luís de Camões’ død i 1580. I tillegg kommer frihetsdagen 25. april (Dia da Liberdade) til minne om nellikrevolusjonen, republikkens dag 5. oktober (Implantação da República) og uavhengighetsdagen 1. desember (Restauração da Independência, oppløsningen av unionen med Spania i 1640). Alle er offentlige fridager.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.