Portugals folkelige og avholdte sentrum-høyre-president Marcelo Rebelo de Sousa ga under et besøk i Lisboas kongressenter Nabil Abuznaid som leder den palestinske diplomatiske delegasjon til Portugal, beskjed om å moderere seg og ikke bebreide Israel for krigen som nu herjer i Gaza:

– Dere startet krigen

– Jeg vet at du gir israelerne skylden, men det var noen på din side, det var palestinere som startet krigen. Du kan ikke bebreide Israel, dere skulle rett og slett ikke ha startet krigen.

Radikalisme skaper en atmosfære av radikalisme. Denne gangen kom radikalismen fra palestinere. Det finnes ingen unnskyldning, det var brutalt.

Abuznaid innvendte at «dette ikke er noen unnskyldning for Israels brutale reaksjon. Ti tusen mennesker er døde».


Skuffet over å bli kritisert

Nabil Abuznaid uttrykket skuffelse over kritikken fra Rebelo de Sousa:

– Hvis vi ønsker å være rettferdig må vi i det minste fordømme volden på begge sider – og okkupasjonen som er roten til problemet. Presidenten gjentok angrepet den 7. oktober fem ganger uten å nevne Gazas befolkning. Dette er ikke rettferdig.

– Vanskelig – men mye avhenger av deg

Nabil Abuznaid takket det portugisiske statsoverhode for besøket i denne «svært vanskelige tiden».

Rebelo de Sousa sa seg enig i at «det er en vanskelig tid»:

– Men jeg tror mye avhenger av deg. Du må være et eksempel på moderasjon. Uten moderasjon mister du fornuften.

Remembrance Day

Det forventes at tusenvis vil demonstrere til fordel for Hamas på Remembrance Day 11. november, en minnedag for falne i krig.

– Lokalbefolkningen frykter demonstrasjoner skal forstyrre dagen som hedrer krigens døde. Jeg har bedt innenriksministeren gjøre alt som er nødvendig for å beskytte minnedagen. Retten til i fred og ære å minnes dem som ga det ultimate offer for vår frihet, skal beskyttes.

I Storbritannia har statsminister Rishi Sunak kalt intensjonen om å demonstrere nettopp denne dag for «provoserende og respektløst».

 

Les boken «Det ufattelige var sant»!

Walter Laqueur spør i boken «Det ufattelige var sant» hvorfor det var slik motstand mot å tro på det som ble fortalt om jødehat og drap på jøder.

Kjøp boken «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.