Palestinere under Oslo Pride Parade. De kunne neppe gjennomført en slik markering i områdene styrt av Hamas. Men i Tel Aviv hadde det vært null problemer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Human Rights Watch (HRW) fortsetter sine angrep mot Israel. Israel begår «apartheid-forbrytelser» mot palestinerne i de okkuperte områdene og sin egen arabiske befolkning, mener HRW. Med Israel for fred (MIFF) er kritisk til utspillet.

I en ny rapport anklager USA-baserte HRW Israel for omfattende overgrep. HRW påpeker at Israel har politisk makt i området mellom Middelhavet og Jordan-elven, selv om det bor omtrent like mange jødiske israelere og palestinere i området (6,8 millioner av begge folkegruppene).

Across these areas and in most aspects of life, Israeli authorities methodically privilege Jewish Israelis and discriminate against Palestinians. Laws, policies, and statements by leading Israeli officials make plain that the objective of maintaining Jewish Israeli control over demographics, political power, and land has long guided government policy.

Jødiske privilegier, altså. HRW nevner ikke de ustanselige terrorangrepene fra folket som kalles palestinere.

From 1967 until the present, it has militarily ruled over Palestinians in the OPT, excluding East Jerusalem. By contrast, it has since its founding governed all Jewish Israelis, including settlers in the OPT since the beginning of the occupation in 1967, under its more rights-respecting civil law.

Hva skjedde i 1967? Seksdagerskrigen. Hva skjedde i 1973? Yom Kippur-krigen (som det er laget en flott TV-serie om, tidligere omtalt av Document).

Israelske myndigheter avviser det de kaller «oppdiktede anklager», kaller dem «latterlige og usanne» og hevder samtidig at Human Rights Watch lenge har hatt «en antiisraelsk agenda», skriver NTB.

«En propaganda-pamflett» fra en organisasjon som «i årevis aktivt har forsøkt å få i stand en boikott av Israel», heter det i en kommentar AFP har fått fra israelsk UD.

PLO, terrororganisasjonen som ble ledet av en egypter, hadde aldri fred som sitt egentlige mål. De ønsker å ta tilbake områdene som jødene ble tildelt etter 2. verdenskrig og Holocaust. Den gangen var området vi nå kjenner som Israel i stor grad en ufruktbar ørken. Her har Israel vokst frem som et moderne demokrati, og en vitenskapelig kjempe.

Palestinere i tredje- og fjerde generasjon kalles fortsatt for flyktninger. Dette er unikt, og ikke vanlig for andre folkegrupper.

Med Israel for fred (MIFF) skrev om rapporten allerede før den var publisert.

Det er ikke noe nytt at HRW demoniserer Israel. HRW var aktive på Durban-konferansen tilbake i 2001, da deltakerne oppmuntret til «fullstendig internasjonal isolasjon av Israel som en apartheidstat». HRW har også stadig kommet med anklager om «krigsforbrytelser».

I 2009 fikk dette Robert L. Bernstein, HRWs grunnlegger, til å reagere. Israel er et åpent samfunn med mulighet for intern kritikk, og har dermed evne til å korrigere seg selv. De arabiske nabostatene er i stor grad brutale, lukkede, autoritære samfunn, som i svært liten grad tillater intern kritikk. Til tross for dette får Israel mye mer kritikk enn sine naboer fra internasjonale organisasjoner, skrev Bernstein i New York Times.

Apartheid-anklagen mot Israel oppsto under den kalde krigen, og ble sponset av kommuniststatene. Men sammenligningen er grunnløs, mener MIFF.

I sin presentasjon av Israels påståtte «rasistiske» demografiske politikk, begynner HRW med å nevne Tilbakevendingsloven fra 1950. Denne loven gir jøder fra hele verden adgang til israelsk statsborgerskap. Det er ikke noe i denne loven som diskriminerer Israels ikke-jødiske statsborgere, og love er ikke unik – land som Irland, Spania og Tyskland har lignende lovgivning for å gjøre det enklere for egen diasporabefolkning å flytte til landet og bli borgere.

Israel ble opprettet som en fristat for jødene, etter de grusomme forbrytelsene i 2. verdenskrig. Hvis Israel åpner grensene for alle som kaller seg palestinere, vil et nytt Holocaust utspille seg.

Som det sies: Hvis palestinerne legger ned våpnene, så blir det fred. Hvis Israel legger ned våpnene, så blir de utslettet.

Det skal også bemerkes at en stor andel av jødene i Israel har flyktet fra undertrykkelse i muslimske land. Where are your jews?

Nå må jødene på nytt rømme fra Europa. Frankrike kan ikke beskytte sine jøder. Jøder kan drepes uten straff, slik Halimi-saken viste. Den danske skuespilkleren Kim Bodnia sluttet i serien Broen, fordi han som jøde ikke følte seg trygg i Malmö.

I Norge ble sogneprest Tom Sverre Tomren nektet å gå med en plakat med teksten «Nei til jødehatet», under markeringen av Krystallnatten i 2012.

Minnemarkeringen for Krystallnatten er i alle år blitt gjennomført til minne om nazistenes opptrapping av jødeforfølgelsene.

Det er fint at metodene Israel bruker, blir diskutert. Men ut fra sin historie som forfulgt minoritet både i Europa og i arabiske land, og ut fra hvordan arabiske muslimer fremdeles behandler sine minoriteter, bør det være selvsagt at jødene har rett til en stat hvor de er i solid flertall og har kontrollen.

Muslimske land som Iran og Pakistan er de reelle apartheid-statene. Der avgjør både ditt kjønn og din religion om du har noen rettigheter overhodet. Nå vil Pakistans statsminister true vestlige land til å adoptere islamske blasfemilover.

Koptere utsettes for grove overgrep i nabolandet Egypt. Dette er nok ikke sanksjonert av nåværende regime, men uansett blir lite gjort for å forhindre og straffe overgriperne.

Også Kohelet Policy Forum har kommentert HRW-rapporten.

– Hele rapporten er skrevet som om Israel styrer alle palestinerne, og som om palestinske selvstyremyndigheter ikke eksisterer, påpeker Kohelet. Siden 1993 har palestinerne hatt sine egne myndigheter, og siden 2007 har de til og med hatt to ulike regjeringer. PA fungerer utenom Israels kontroll, Israel skattlegger ikke palestinerne og er ikke lovgiver i A- og B-områdene på Vestbredden.

HRW ignorerer PA-politikk som ligner på apartheid: PA gir økonomisk belønning til de som har drept jøder. De gir tortur, lange opphold i tøffe arbeidsleirer eller dødsdom til palestinere som selger eiendom til jøder.

Det verste er allikevel at HRW på 221 sider klarer å unngå å nevne palestinsk terror. Hamas omtales som «et palestinsk parti», men det nevnes ikke at Hamas er listet som en terrororganisasjon av USA, EU, Israel og andre.

Israel begår overgrep, derom hersker det ingen tvil. Men Israel kjemper for livet med ryggen mot veggen, venneløse. Da går det galt noen ganger.

Men Israel er det eneste demokratiet i en ørken av diktaturer, og den undertrykkelsen Israel beskyldes for, kan du se i langt større grad ved å bevege deg over hvilken som helst grense fra Israel.

Jødehatet er en europeisk skamplett. At muslimene hater jødene er vel som forventet, hvis man blar litt i Koranen. Men at Europa brukte kun noen få år på å fordøye Holocaust, før jødehatet nok en gang er main stream, er tyngre å fordøye.

Med Israel for fred

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.