Amnesty International har laget en rapport om Israel som hevder at Israel systematisk diskriminerer palestinere. Leder av den norske avdelingen, Jon Peder Egenæs, stiller seg fullt og helt bak rapporten og sier til NRKs morgensending at Israel er en apartheidstat. Det er det Israels motstandere hele tiden har ønsket å stemple Israel som. Nå innfrir Amnesty deres ønske.

New York Post er sviende i sin karakteristikk: Amnesty ventet til etter Holocaust-dagen med å støtte kreftene som ønsker et nytt Holocaust.

Amnesty International UK waited until after Holocaust Remembrance Day to publish its latest report on Israel — which depends on ignoring that history and Palestinian efforts to repeat it.

Expect the media to be all over it, since Amnesty is, for the first time, officially accusing Israel of “apartheid” (joining Human Rights Watch, which made the same obscene jump last year).

Desmund Tutu og BDS-bevegelsen har mast om at Israel er en apartheidstat i årevis, men det var altså først i fjor at Human Rights Watch tok skrittet, og nå følger Amnesty etter. Retorikken markerer en radikalisering: Israel skal blinkes ut som syndebukken. Men dette er ikke lenger prioriteten til landene som omgir Israel, bortsett fra Syria og Iran med støttespillere. De øvrige ser Israel som en alliert i kampen mot Iran.

Det er i Vesten man i dag finner noen av de klareste anti-israelske kreftene, og et foregangsland er Norge. For Anniken Huitfeldt står Israel og palestinerne høyt på listen over prioriterte saker, sammen med klima og kvinnesak. Man vil gjerne skape fred og har gått fra PLO til Hamas og nylig til Taliban. Det markerer en ideologisk reise.

Hvilke andre nåværende land har Amnesty beskyldt for apartheid? Myanmar. Men ikke Iran, ikke Kina, ikke Syria.

Amnesty has only accused one other country of current apartheid policies, by the way: Myanmar, which is regularly genocidal against the Rohingya minority. Not China, Iran or Syria, which also seek to wipe out minority populations.

Amnesty unnlater å gi noen kontekst for konflikt eller dens historiske forløp. Palestinerne er kun ofre, prisgitt andre. Så enkelt er det ikke. Nå er det palestinerne som drømmer om et land helt til havet, fritt for jøder. Denne dimensjonen er helt fraværende hos Amnesty.

Simply missing is any real sense that the Palestinian political leadership has long pursued policies founded in the denial of Israel’s right to exist. Then again, it never treats Palestinians as having any control over their own actions.

Amnestys radikalisering kan avleses av forslagene de kommer med: De vil ha boikott og disinvestment, dvs. at utenlandske selskaper skal trekke seg ut. Oljefondet er helt med på dette. Akkurat som Oljefondet er et instrument for klima, er det et instrument «for fred». Man beveger seg i de høyere skylag, og derfra ser man ikke hva man i virkeligheten støtter.

The long “Recommendations” section calls for sanctions, arms embargoes and other international actions against Israel as a whole. But it asks of the Palestinians only that their political leaders “document . . . the discriminatory impact of Israel’s system of apartheid against the Palestinian population” and stop security co-ordination with Israel.

Hvilken menneskerettsorganisasjon går inn for våpenembargo av en jødisk stat omgitt av fiender som får våpen fra Iran? Dette er hinsides grensen for hvor man kan påberope seg god tro.

Å oppfordre til brudd i sikkerhetssamarbeidet er det samme som å gå inn for konflikt og krig. Men kanskje det er dét de vil ha?

Egenæs var kompromissløs på NRK radio.

Skandaløs NTB-sak: Hamas har rett til å skyte raketter mot Israel og likvidere israelske militære

Palestinerne er i sin fulle rett til å angripe militære israelske mål, både i Israel og på den okkuperte Vestbredden, slår folkerettseksperter fast.

Denne NTB-saken fra 13. juli 2021 av NTB-journalist Nils-Inge Kruhaug markerte et nytt lavmål. Kruhaug har i tretti år kunnet bruke NTB som plattform for sin anti-israelske journalistikk. Det er han ikke alene om i norsk presse. Anti-israelismen er blitt så dominerende at resten av pressen ikke reagerer når en kollega fremmer agitasjon for at palestinere kan drepe israelere inne i Israel.

 

Amnesty International’s latest Israel smear 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.