For første gang i Portugals historie må statsministeren gå på grunn av forestående efterforskning for kriminalitet. Landets sosialistiske statsminister António Costa har levert sin avskjedssøknad til republikkens president. Landet befinner seg i en alvorlig politisk krise efter rapporter fra riksadvokatens kontor om at Costa er mistenkt for alvorlige lovbrudd forbundet med «grønne» litium- og hydrogenprosjekter.

Statsministerens residens ransaket

António Costa som regjerer med absolutt flertall i parlamentet, kunngjorde sin beslutning i eftermiddag efter personlig å ha presentert den for og fått den akseptert av president Marcelo Rebelo de Sousa

Tidlig idag ransaket politiet statsministerens offisielle residens, São Bento-palasset. Den videre efterforskningen av Costa vil bli utført av høyesterett og presidenten vil efter all sannsynlighet skrive ut nyvalg.

– Skjønner ingen ting

I en uttalelse til nasjonen klokken 14.00 lokal tid forklarer António Costa fra statsministerboligen årsakene til at han har bedt om å få tre av.

– Jeg kan ikke lenger utføre mine plikter fordi statsministerpostens verdighet er uforenlig med enhver mistanke om min integritet.

Costa sa at han hadde forpliktet seg til å utføre sitt mandat og at det ikke var noen tvil om at han hadde opptrådt hederlig:

– Jeg er overrasket over etterforskningen og at det vil bli innledet straffesak, og kan garantere at jeg ikke vet hva jeg kan bli anklaget for.

– Ren samvittighet

– Jeg ønsker å fortelle det portugisiske folk at jeg i min samvittighet ikke har den minste tvil om at jeg hverken har utført noen ulovlig eller klanderverdig handling. Jeg er som enhver annen embedsmann, ikke hevet over loven og fullstendig tilgjengelig for samarbeide med rettssystemet – hvis uavhengighet jeg har full tillit til.

António Costa sier han ikke har til hensikt å stille til valg igjen. Det betyr kamp om lederskapet i Partido Socialista.

– Efterlater seg en sump 

I en oppsummering av António Costas år ved makten sier José Gomes Ferreira til nyhetstjenesten SIC Notícias at «måten statsministeren har drevet statens forretninger på er en sump. Costa efterlater seg manglende åpenhet og null definisjon av statsstyret».

Minst fem personer er arrestert grunnet rømningsfare, fortsettelse av kriminell virksomhet, forstyrrelse av efterforskningen og forstyrrelse av offentlig ro og orden, blant dem statsministerens nære venn, forretningsmannen Diogo Lacerda Machado, hans stabssjef Vítor Escária og minister João Galamba.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.