Idag for 68 år siden, 29. mars 1956, skjøt den senere kong Juan Carlos av Spania, sin yngre bror Alfonso som kun var 14 år gammel.

Det gikk av et skudd…

Påsken 1956 ble et mareritt for den spanske kongefamilien. Skjærtorsdag 1956 skjøt den den gang 18 år gamle Juan Carlos og drepte sin fire år yngre bror Alfonso de Borbon. 

Det verserer flere versjoner av hva som skjedde. Den spanske ambassade i Lisboa kom med følgende offisielle uttalelse: 

– Mens Hans Høyhet infant Alfonso rengjorde en revolver om kvelden 29. mars sammen med sin bror, gikk det av et skudd som traff ham i pannen og drepte ham. Ulykken skjedde 29. mars kl. 20.30 efter gudstjenesten på skjærtorsdag der han hadde mottatt nadverd.

I sin selvbiografi hverken benekter eller bekrefter grevinnen av Barcelona at Juan holdt i pistolen, men hun motsier den offisielle beretningen. Hun skal ha fortalt sin skredder, Josefina Carolo, at Juan Carlos spøkefullt siktet på sin yngre bror og trykket av uten å være klar over at pistolen var ladd.

Italiensk presse skrev at Juan Carlos holdt pistolen og hadde fingeren på avtrekkeren da skuddet gikk av.

Sverget på at det ikke var med vilje

Alfonso var yngste barn og favorittsønn av Don Juan Carlos de Borbon og prinsesse Maria de las Mercedes og ble kalt Alfonsito av familie og venner. Han ble bare 14 år gammel.

Skuddet skal ha blitt avfyrt da Juan Carlos var hjemme på påskeferie fra militærakademiet og rengjorde en pistol han sies å ha fått av diktatoren Francisco Franco. Skuddet traff unge Alfonsito i hodet og han døde øyeblikkelig.

Ingen efterforskning

Antonio Eraso, en tidligere barndomsvenn av kong Juan Carlos, sier i en HBO-dokumentar om hendelsen: 

– Jeg var der da det skjedde, men i et annet rom. Vi løp alle sammen da vi hørte skuddet. Guttens far, grev Juan av Barcelona, krevde at Juan Carlos sverget på at han ikke hadde gjort det med vilje. Det var ikke lett for en 17-18 år gammel gutt.

Det ble ikke iverksatt noen politiefterforskning og det ble heller ikke foretatt noen obduksjon – alt på ordre fra guttens far, grev Juan.

Eksil i Portugal

Den spanske kongefamilien bodde mens Francisco Franco satt ved makten i Spania, i eksil i Villa Giralda nær Cascais i Portugal. 

Efter en folkeavstemning i 1947 gjeninnførte Spania monarkiet, men general Franco skulle sitte ved makten på livstid. Han fikk myndighet til å velge tronfølger og valgte – til grev Juans store overraskelse – Juan Carlos.

I avisene fra den tiden er det viktigste ved hendelsen utelatt: Det var Juan Carols som forårsaket brorens død. Ryktene spredte seg, men dette ble ikke bekreftet før det var gått mange år efterat Juan Carlos var kronet til konge av Spania i 1975. 

Liket flyttet til Madrid

Begravelsen av Alfonso ble holdt to dager efterat han ble drept. Han ble gravlagt på den kommunale kirkegården i Cascais i Portugal. I oktober 1992 ble liket flyttet til El Escorial i nærheten av Madrid.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.