Kommentar

Eieren av Daily Mirror, Trinity Mirror, har sagt opp redaktør Piers Morgan, fordi bildene av britiske soldater som mishandler irakiske fanger viser seg å være falske.

Det som regjeringen hele tiden har hevdet, viste seg altså å stemme. Flere uavhengige instanser har kommet til samme resultat: Bildene er manipulert.

Det skal bli interessant å se om mediene forfølger denne saken. Den bør være en alvorlig advarsel til mediene om å utøve kritisk skjønn. Digitale kameraer gir store muligheter for manipulering. Men hvem våger å vente til konkurrenten slår dem?

Abu Ghraib åpnet slusene: det var fritt fram for alt som minnet om hemmelige materiale, eller avsløringer. Alle nettsteder og tabloider (dagbla, vg) hadde billedsekvensen der et helikopter fyrer av mot irakere på bakken. VG sa det minnet om en ulvejakt. Ingen ante hva sammenhengen var. Det så bare ekkelt ut.

Ingen har heller kommet på at det kan være mange grunner til å ville kompromittere amerikanere og briter, foruten den opplagte: å tjene penger. Mange etterretningsorganisasjoner kan være interessert i å kompromittere koalisjonen. Bildene av «ulvejakta» var tatt av en europeer som arbeidet på en amerikansk base. Det luktet litt. Men hvilken redaktør stiller slike spørsmål når de får noen sterke bilder i hendene? Hvem har mot ti å si nei, når vi ikke vet hvor det stammer fra, eller hva sammenhengen er, kan vi ikke offentliggjøre det? Et nytt punkt i vær-varsom-plakaten?