Kommentar

«Jeg er i hvert fall ikke en helvetes jøde»
«Faen disse norske kvinnene er duste ass»
To sitater som studentavisa Universitas har hentet fra chat mellom to islamstudenter (betyr mellom – eller hovedfagsnivå) på religionshistorie, ved institutt for kulturstudier. Et til: «Vi boikotter undervisningen fordi det er for mange jødiske bøker.»Chatrommet befinner seg på et virtuelt undervisningsrom kalt Classfronter, som skal erstatte den «gammeldagse» seminarundervisningen. Tidligere har det også vært sjikane mot kristne, og muslimhets, med lenker til anti-islamske nettsteder, skriver studentavisa. «Rystende lavt intellektuelt nivå blant studenter, selv om det her også er innslag av antisemittisme» kommenterer Monitor-redaktøren Tor Bach. Han kaller chatten for en «dovegg-debatt».

Instituttet har reagert med å true studentene bak sjikanen med utvisning, og de aktuelle studentene har lovet å aldri bruke chatrommet til noe sånt igjen. Hva med å innføre temaer som mobbing, kvinnesyn, rasisme og antisemittisme på fagplanen, for eksempel på grunnfaget i religionshistorie? Det trengs jo åpenbart.

Nytt på Nytt-generasjonen?
En student, Hilde Hagelin, sier det er vanskelig å vite om det ironi eller alvor når man ikke vet hvem man prater med. Hun mener det må være lov å si det man mener på en diskusjonsside uten at det skal bli fjernet.
At ytringsfrihet er hevet over alt, også over hets, rasisme og mobbing, har jo Høyesterett slått fast i saken mot Terje Sjølie. Det skal bare mangle om ikke studenter skal ha rett til å stige ned på nynazistenes nivå.
Instituttledelsen har ikke behov for diskusjon og anser saken for avsluttet.