Kommentar

Lederen for menneskeskjold-kampanjen i Irak, Ken O’Keefe, sier til AFP at menneskeskjoldene ikke skal utplasseres ved skoler og sykehus «fordi de er mindre viktige for sivilbefolkningen enn vannverkene og elektrisitetsverkene.»

Ken O’Keefe, a former US marine who fought in the 1991 Gulf War before launching the human shield operation and renouncing his US citizenship in protest against US foreign policy, was among those deployed at Dora refinery.
«We’ve got approximately 30 to 40 people at the whole site. They are from Europe, Australia, New Zealand, America, Canada and almost every Western country,» he said.
«We are not going to hospitals and schools because these are less valuable to the civilian population than the water plants and the electrical power plants that serve millions of Iraqis,» he said.

Torsdag kommanderte irakiske myndigheter fem menneskeskjold ut av landet på grunn av uenighet om hvor de skulle utplasseres. Den irakiske tjenestemannen Abdul-Razzaq al-Hashimi skjelte dem ut under et aktivistmøte for å undergrave den «noble og modige» holdningen hos de frivillige.

De fem som er kastet ut ville utplasseres ved skoler og sykehus, mens regimet forlanger at de skal utplasseres ved kraftverk og vannverk.
O’Keefe var selv en av dem som torsdag fikk ordre om å reise. Men dagen etter – fredag – mente han altså at det var viktigere for sivilbefolkningen at kraftverkene og vannverkene blir beskyttet. Han er selv blitt utplassert nå ved et oljeraffineri, Dora.

Etter utskjellingen på møtet torsdag sa O’Keefe at han ikke finner seg i at levende skjold som ankommer Irak umiddelbart blir skysset avgårde til et sted irakiske myndigheter vil ha dem, uten at kampanjeldelsen får vite om det. Han sa at flere aktivister kommer til å reise hjem som følge av at de ikke blir utplasser ved skoler og sykehus. Noe har skjedd mellom torsdag og fredag med O’Keefe. Det virker som han ikke lenger tør å opponere mot irakiske myndigheter.

De som reiser hjem, gjør det fordi de ikke vil følge regimets ordrer. De som blir, aksepterer å samarbeide med regimet. Danske aktivister som er kommet hjem, forteller at irakerne ønsker å slippe amerikanske angrep, samtidig som de vil bli kvitt Saddam. Nesten ingen støtter Saddam, sier en aktivist, Peter Kofod til RB.