Gruppen som kidnappet de to franske journalistene Georges Malbrunot (41) fra Le Figaro, og Christian Chestnot (37) fra Radio Intgernational, var ikke interessert i penger, men kontakt på høyeste nivå i Frankrike.

Gruppen kaller seg Den salafist-islamske hær. Malbrunot hadde inntrykk av at de har flust med penger og internasjonale kontakter.

Han sier passet ditt avgjør din skjebne med en gang. Den som er fra et koalisjonsland er ferdig. Om ham eller henne gidder de ikke forhandle, men gjør kort prosess.

Malbrunot og Chesnot var ille ute rett etter at de ble kidnappet: -Hva er dette? skrek en av de maskerte mennene og viste fram et bilde av sjåførens sønn sammen med den amerikanske militære talsmannen Mark Kimmitt. Det var en fotomontasje. Sjåførens sønn er datanerd. Men det var ikke lett å forklare det for kidnapperne.

Malbrunot sier de opplevde at flere av gislene ble halshogd.

Mannen som forhørte dem sa han var gruppas etterretningssjef. Han var en tidligere agent for Saddams etterretningstjeneste.

‘We heard them interrogate an Iraqi hostage working on an electricity plant. They divide hostages into two categories – those who are to be executed and those worth entering into negotiations over. Our interrogator was known as Fatso; he introduced himself as the chief intelligence officer of the Islamic Army. He was a former intelligence agent for Saddam.

‘Fatso’s job was to grill us and put the evidence before a tribunal presided over by a sheikh. The tribunal apparently decided we were worth negotiating over, and on 2 September Christian and I were moved to a «better place» – a ground-floor room, about 45 minutes’ drive from the farm.’ The driver was released.

Det ble spilt inn i alt ni videoer, Al Jazeera viste den ene, og de pårørende fikk se én til.

Malbrunot sier journalister fra koalisjonsland løper en høy risiko i Irak. Kidnapperne søker på Google og ser hva du har skrevet/hvem du er.

Malbrunot var rørt over alle som hadde arbeidet for dem, men røpet en noe fordomsfull holdning til britene som han mente overga deres egne gisler:

Malbrunot believes they weren’t killed – as Ken Bigley and Margaret Hassan were – because they were French. ‘Knowing the way the British authorities abandon their subjects when they are in trouble abroad, we were fortunate. We never doubted that everything was being done, albeit in secret, to secure our release,’ he said.

The Observer | International | Released French hostage: ‘If I had been British, I’d be dead’