Et fransk par ble kidnappet fra en bar i Nigers hovedstad og henrettet utenfor byen. Det er den tredje kidnappingen av fransk borgere.

The two victims were abducted from a bar, bringing to eight the number of French nationals snatched in Niger since last April. They were the first to be seized in the capital Niamey, far from the lawless desert where Islamist militants, rebels and bandits flourish.

Al Qaida i Maghreb, AQIM, kidnappet og drepte den 78 år gamle ingeniøren Michel Germaneau i juli i fjor. Franske spesialsoldater forsøkte en befrielse som slo feil. Det samme gjorde man denne gang. Frankrike forsvarer handlingen og sier man vil sende et tydelig budskap: man går etter kidnapperne, selv om det skal koste gislene livet.

At turister kunne kidnappes midt i hovedstaden gjør at Frankrike sender ut en advarsel om at hele Sahel er farlig for franskmenn.

Analysts say the kidnapping bore the hallmark of an operation by groups linked to al Qaeda in the region.
«It is likely … I think we can say that,» French Armed Forces Spokesman Thierry Burkhard said on Sunday when asked whether the kidnappers belonged to al Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM).
Weekly magazine Le Point’s well-informed defense blog cited military sources as saying a group linked to Mokhtar Belmokhtar, the less radical of AQIM’s operatives in the Sahel, was behind the abduction.
It was the second abortive French hostage rescue since July in the arid Sahel region where Paris says it is at war with AQIM, the North African arm of Osama bin Laden’s network.

Al Qaida har fortsatt fem franskmenn som gisler. De ble bortført fra et gruveanlegg tilhørende storselskapet Areva i september. I alt syv utlendinger ble bortført. Man kan bare tenke seg hvilke forhold de lever under.

France: Sahel no longer safe after al Qaeda attack

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂