Kategori: Historie

Pakistan: Idag er det 45 år siden Zulfikar Ali Bhutto ble ført til galgen

Pakistans tidligere stats­minister Zulfikar Ali Bhutto ble hengt på denne dag for 45 år siden. Det var den­gang to sterke menn i Pakistan og én åpen grav. Én av dem måtte ned i den.

Les mer»

Idag for to år siden døde Gerda Weissmann Klein

Gerda Weissmann Klein satt tre år i nazistiske konsentrasjonsleire. I januar 1945 ble hun som en av 4000 jødiske kvinner, tvunget ut på en 350 kilometer lang dødsmarsj. I begynnelsen av mai 1945 var hun en av 120 overlevende. Resten omkom av utmattelse, sult, vilkårlige henrettelser og kulde, men for Gerdas del skulle historien få en «happy end».

Les mer»

Bladnegeren

Vi skal tilbake et par-tre generasjoner, da det ikke var noen svarte i Norge. Skjønt noen var det. I Bergen fantes en som folk kalte Blad­negeren. Han solgte aviser gatelangs, og alle visste hvem han var. En dag dukket han opp i byen, og mange år senere forsvant han.

Les mer»

Spania: Idag for 68 år siden drepte prins Juan Carlos sin yngre bror

Idag for 68 år siden skjøt den senere kong Juan Carlos av Spania sin yngre bror og sin fars favorittsønn, 14 år gamle Alfonso. Han sies å ha fått våpenet av diktatoren Francisco Franco. Skuddet traff unge Alfonsito i hodet og han døde øyeblikkelig. Ni år senere ble Juan Carlos kronet til konge av Spania.

Les mer»

Palestinernes nazi-røtter

Adolf Hitlers venn, nazisten Haj Amin al-Husseini, stor­mufti i Jerusalem, er palestinsk anti­jødisk nasjonalismes far. Han grunnla en tradisjon for kompro­miss­løs avvisning av sionismen og senere staten Israel. Han spilte en av­gjør­ende rolle for etablering av palestinernes ekstreme jødehat og var den som aldri ga opp «End­lösung der Juden­frage». Idag er han mindre kjent enn sin lære­gutt Mahmoud Abbas og sin nevø Yasir Arafat.

Les mer»

Empire State Building som dokking­stasjon for luftskip

I 1929 ble det kunngjort at høyden på Empire State Building skulle økes med 200 fot for å bygge en fortøynings­mast for luftskip. Passasjerene skulle kunne gå ut av luft­skipet, ta heisen ned og syv minutter senere være ute på gaten i Manhattan, New York.

Les mer»

Hvorfor heter en by i Ohio East Palestine?

Byen ble etablert av religiøse kristne bosettere fra 1800-tallet. De valgte navnet for å uttrykke sin åndelige tilknytning til Bibelens land og folk. Når de tenkte på Palestina, tenkte de på Det hellige land med sine dype jødiske røtter.

Les mer»

Brigitte Gabriel: – 1400 års islam-historie på fem minutter

Brigitte Gabriel er en libanesisk-amerikansk forfatter, foredrags­holder og grunn­legger av den største islamkritiske organisasjonen i USA. Det tar henne 17 minutter å ful­lføre fore­draget «1400 års ekte islam-historie på fem minutter», men hun er så engasjert og med­rivende at det gjerne kunne vart lenger.

Les mer»

Prestene i Norge var «kirkens nødhjelp»

Prestene berget mange liv i nødsperioden i Sør-Norge i årene 1807–1813. Andreas Kirchoff og Ole Randers gjorde en uvurderlig innsats i sognene Tune og Skjeberg – både med nødhjelp og opplæring til selvhjelp. Som regel sto presten langt over sine sognebarn i kunnskap, utdannelse og administrativ erfaring, men vel så viktig var grunn­holdningen: Han ofret seg helt i jobben for bygdas overlevelse gjennom krisetider.

Les mer»

2000 hvithval ble reddet av klassisk musikk

Historien om hvordan 2000 hvit­hval ble reddet av en sovjetisk isbryter, klassisk musikk og intern­asjonalt sam­arbeid på tvers av militær­allianser, er uten sidestykke.

Les mer»