Det viser en ny studie utført av svenske forskere.

En overgang til mer plantebasert kost er en viktig del av det grønne skiftet, og stadig flere bytter ut kjøttmiddagen eller skinkepålegget med vegetariske kjøtterstatninger.

Det er ikke så lurt, ifølge Inger-Cecilia Mayer Labba fra Chalmers tekniska högskola.

Hun og kollegene undersøkte 44 ulike kjøtterstatninger som de fant i svenske dagligvarebutikker.

De fleste slike produkter er lagd av proteiner fra planter som soya og erter. Noen er lagd av proteiner fra sopp.

Det brukes høye temperaturer og stort trykk for å endre strukturen på proteinene, slik at de får en mer kjøttaktig konsistens.

Det endelige produktet har ofte høyt innhold av mineraler som jern og sink, som gjerne oppgis i oversikten av næringsinnhold på pakken, men problemet er at bønner, erter og korn inneholder en type stoffer som kalles fytater.

Dette er såkalte antinæringsstoffer, som hindrer kroppen i å ta opp næringsstoffer.

I prosessen for å lage vegetarmat konsentreres fytater i proteinproduktet, slik at når vi fordøyer produktet, binder fytatene seg til sink og den typen jern som finnes i plantekost.

Dette fører til at kroppen ikke klarer å ta opp disse mineralene.

Forskerne bak studien mener derfor at det blir misvisende å oppgi mengden mineraler i vegetarproduktene, når kombinasjonen av andre stoffer gjør at de likevel ikke kan tas opp av kroppen.

«Dersom det heller blir krav om å oppgi hvor mye av mineralene som er tilgjengelig for kroppen, ville dette kanskje inspirere industrien til å utvikle bedre produkter», sier Labba ifølge en pressemelding fra Chalmers tekniska högskola.

Det rødgrønne Oslo-byrådet: Prioriterer å bruke 60 millioner på vegetarmat til skoleelever

En ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring i 2021 bekrefter at vi vet lite om helseeffekten av plantebaserte burgere og pølser.

«Plantebasert kosthold med lav kvalitet er koblet til dårligere helse», skriver Labba og kollegene.

Også Råd for ernæring påpeker at kvaliteten er viktig.

«Et høyt inntak av plantebasert mat, inkludert planteproteiner, er generelt sunt og anbefales, men det er omdiskutert om det å spise sterkt bearbeidete produkter tilsatt salt, isolerte proteiner, stivelse og fett, er like gunstig», skriver de.

Rema 1000 vil av konkurransehensyn ikke oppgi hvor mye de selger av slike produkter, men sier at de har sett en kraftig økning i salget.

– Vi selger mye mer vegetar nå, sammenlignet med 2019, sier kommunikasjonsrådgiver i Rema 1000, Celine Sjøberg til TV 2.

Professor i klinisk ernæring, Jutta Dierkes, mener dette viser hvor viktig det er å spise kjøtt.

– Sett fra ett næringsperspektiv vil det være bedre for opptaket av jern og sink å spise vanlig kjøtt, i stedet for slike vegetarprodukter, sier Dierkes.

Hun legger til at de som bestemmer seg for helt å kutte ut å spise kjøtt, vil få problemer med mineralmangel på sikt.

Dierkes får støtte fra Susann Stave i Barnematbyen.

– Dersom du belager deg på at disse matvarene skal være gode jernkilder, er det feil. Jeg vil tørre å påstå at mange av disse produktene blir både sunn- og grønvasket, sier Stave.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.