Kommunen ønsket å undersøke de unges sosiale situasjon, og resultatet var skuffende: Over en tredjedel av jentene lever med jomfrukrav. Kommunen har nå laget en handlingsplan for å ta tak i æreskulturen.
Handlingsplanen er basert på en undersøkelse blant kommunens elever i niende klasse, utført i fjor av organisasjonen TRIS (Tjejers rättigheter i samhället). Oppdragsgiver var Botkyrka kommune, som ligger sør for Stockholm og hvor 43 prosent av de 95.000 innbyggerne ifølge Statistiska centralbyrån (SCB) er født i utlandet.
Undersøkelsen viste at 35 prosent av jentene lever med jomfruelighetskrav for ekteskap, og 23 prosent får ikke velge sin fremtidige partner. For guttene var jomfrukravet 19 prosent.
Ing-Marie Viklund, liberalt kommunalråd i Botkyrka, har vært en pådriver i utviklingen av handlingsplanen og resultatet av undersøkelsen kommer ikke som en overraskelse på henne.
– Det är tyvärr inte förvånande. Vi hade en duktig forskare från Uppsala som gjort studier som visar på liknande siffror. Men det var viktigt att få det här svart på vitt så att vi kan börja arbeta långsiktigt för att motverka att det ser ut så här, sier Ing-Marie Viklund til lokalavisa Mitt i Botkyrka/Salem.
Tirsdag vedtok derfor kommunestyret i Botkyrka å starte et planlagt handlingsprogram mot æresrelatert vold og undertrykkelse før tiden. Det skal vedtas formelt av bystyret etter sommeren, men resultatet av undersøkelsen gjør at arbeidet settes i gang umiddelbart. Et viktig moment i vedtaket er at kommunen er bekymret for at jenter skal giftes bort når familiene reiser hjem til hjemlandet i sommerferien.
– Det har varit pandemi i två år, och det är många unga som inte har rest hem till föräldrarnas hemländer. Nu finns det en oro från kommunens sida att ungdomar riskerar att bli bortgifta under sommaren. Det har vi försökt förhindra genom att informera på grundskolorna.
På sikt håper hun at dette arbeidet gjennomføres i alle deler av Botkyrka kommune der arbeid med barn og unge forekommer. Ambisjonen er at alle som jobber med barn og unge i kommunen skal få opplæring i å kunne oppdage æressaker og opptre riktig når de blir oppdaget.
– Ingen ungdom ska missas eller glömmas bort, sier Ing-Marie Viklund.