Jenter med somalisk bakgrunn nektes å omgås jenter med svensk bakgrunn, som beskrives som «horer». SVT-programmet Uppdrag granskning har undersøkt situasjonen i det utsatte området Tjärna Ängar.

Det er Sveriges nordligste område som defineres som utsatt, og det går lokalt under navnet Lilla Mogadishu.

Uppdrag granskning har tilgang til alle rapporter som politiet i Borlänge har sendt inn til Nationella Operativa avdelningen (NOA) siden 2015 fram til desember 2021.

I en polisrapport från 2019 berättar områdespoliser om ”rasism från utlandsfödda mot svenskfödda” – och om förbud i vissa kretsar mot att beblanda sig med personer med svenskt ursprung.

– Det var information som nådde oss då. De ungdomar som bor i Tjärna Ängar, de går ju på många olika skolor i kommunen, säger områdespolisen Anna Ställ.

I en lokal rapport fra 2019 står det:

”Områdespoliserna beskriver att somaliska unga flickor inte får umgås med svenska flickor. Anledningen är att de svenska flickorna beskrivs som ’horor’ utifrån sitt leverne, bland annat klädstilen.”

Lignende formuleringer finner man i tilsvarende rapport fra 2021. Politiet forteller at skolepersonell beskriver situasjonen som problematisk.

– Jag tänker att det är föräldrar som har fördomar, alla har fördomar. Jag tror att utlandsfödda föräldrar har fördomar om de svenska ungdomarna precis som tvärtom, och att man då vill på sitt sätt försöka skydda sina egna döttrar i det här fallet, säger områdespolisen Marie Edlund.

Edlund oppfatter det som at somaliske foreldre ønsker å beskytte sine døtre fra de svenske jentene, som altså omtales som «horer».

Filmteamet fra SVT ble selv angrepet under filminnspillingen av folk som kastet sten.

Uppdrag granskning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.