Den saudiarabiske forfatteren, bloggeren og menneskerettsaktivisten Raif Badawi som ble løslatt fra fangenskap 11. mars, får ikke lov til å forlate landet og kan heller ikke bruke sosiale medier de neste ti årene.

Raif Badawi var med på å grunnlegge nettstedet Free Saudi Liberals. 17. juni 2012 ble han arrestert og anklaget for å ha fornærmet islam. I desember samme år ble han også anklaget for apostasi, noe som gir dødsstraff i Saudi-Arabia.

Badawi ble i 2013 dømt til syv års fengsel og 1000 piskeslag for å ha grunnlagt et diskusjonsforum på internett som brøt med islamske verdier. 

Nu sliter Badawi, ifølge hans kone Ensaf Haidar med å gjenoppbygge livet utenfor saudisk fengsel:

– På ti år har «alt» forandret seg, og han trenger tid på å integrere seg i det virkelige liv. Han er fri, men han er allikevel ikke fri. Han er fri i landet, men han er ikke fri til å komme sammen med oss ​​her, sier Haidar til den franskspråklige avisen laTribune.

Etter at den saudiske skriftlærde Abdul-Rahman al-Barrak utstedte en fatwa hvor han anklaget Badawi for frafall og oppfordret folk til å drepe ham, flyktet Haidar med barna til Egypt. Hun flyttet deretter til Libanon hvor hun bodde i et overveiende kristent nabolag. Da ektemannen ble arrestert søkte hun og fikk innvilget asyl i Canada for seg og barna.

Haidar har drevet en utrettelig kampanje for at verden ikke skulle glemme Badawi. Hun er imidlertid forsiktig med kommentarene for ikke å sette ektemannen i fare. 

– Tross alt har han det bra i det store bildet og han er trygg. Men det er vanskelig å komme i gang med livet etter å ha sittet innesperret i ti år.

Ensaf Haidar kan med jevne mellomrom snakke med Raif på telefonen, men fraværet tynger fortsatt henne og barna:

– Vi ser ham bare på skjerm. Vi trenger ham, vi trenger å ha ham med oss. Forbudet mot å forlate Saudi-Arabia er det vanskeligste aspektet i vårt liv.

Det er heller ikke mulig å besøke ham i Saudi-Arabia:

– Jeg vil ikke ta risikoen, sier hun, men håper å se Raif før de ti årene er gått:

– Det gir ingen mening at Raif skal bli der i ti år til.




Les også:

No mercy for Raif Badawi

 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.