Fra og med 1. september 2025 og i to år fremover, er salg av laboratoriedyrket kjøtt forbudt i Texas som følge av Senate Bill 261 som sier at «en person ikke kan produsere, bearbeide, besitte, distribuere, tilby for salg eller selge celledyrket protein».

Texas er den største kjøttproduserende delstaten i USA og kvegoppdretterne har betydelig politisk og økonomisk innflytelse. Tilhengere av forbudet hevder at det beskytter den tradisjonelle husdyrindustrien, mens kritikere hevder at loven er proteksjonistisk og grunnlovsstridig.

– Beskytter forbrukerne, landbruket og dyreholdet

Selv om laboratorieprodusert kjøtt ikke var noen stor handelsvare i Texas før loven ble vedtatt, har loven utløst kritikk fra interesseorganisasjoner som hevder at den favoriserer etablerte landbruksinteresser fremfor innovasjon og forbrukernes frie valg.

– Texas-forbudet mot laboratoriedyrket kjøtt er et klassisk eksempel på særinteresselovgivning. Loven har ingenting med folkehelse og sikkerhet å gjøre, men alt å gjøre med å beskytte den mektige landbrukslobbyen mot innovativ konkurranse fra andre delstater, sier advokat Paul Sherman til The Dallas Morning News.

Storfeoppdretterne var de mest høylytte tilhengerne av loven:

– Kvegoppdretterne over hele Texas jobber utrettelig for å produsere kjøtt av høy kvalitet. Vi er takknemlig overfor de som stemte for loven og som forsto kjernen i lovforslaget, nemlig å beskytte forbrukerne, landbruket og dyreholdet, sier presidenten i Texas & Southwestern Cattle Raisers Association, Carl Ray Polk Jr.

Otoko, en restaurant i Austin, var visstnok den eneste i Texas som solgte laboratoriedyrket kjøtt.

 

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.