En sammenligning mellom prisnivået i europeiske land viser at det er billigere å spise i land som Sverige og Danmark selv om vår norske krone er på bunnivå. Forklaringen er dyr norsk mat.
Mens generelt prisnivå i Norge er 24 prosent over snittet i EU-land, er mat 31 prosent dyrere. Det betyr at å spise ute ennå kan oppleves som rimelig i selv dyre land. Maten i Danmark var for eksempel omtrent 8 prosent rimeligere enn i Norge i fjor. I Sverige var mat 19 prosent rimeligere.
«Oppleves?» Det bunner vel i lommeboken.
Når norske politikere og medier brokker seg over Trumps tollpolitikk snakkes det ikke høyt om norsk landbrukstoll. Norsk landbruk ville ikke overlevd med fri konkurranse, men det var det EU presset for å oppnå i forhandlingene i 1994. Brussel forstår ikke hva det koster å produsere mat langt mot nord. De forstår heller ikke nødvendigheten av landbruk for å sikre bosettingen.
Men spørsmålet er om det er bonden som blir ved pengene eller kjedene?
Når samvirkeorganisasjonene har kastet seg inn for at dyrene skal spise metanhemmere og kjøttet bli halal kan Tine og Nortura hat satt i gang en prosess som kan forandre norsk landbruk. Det viktigste er «ren» mat, ikke hvor den er produsert.
