En pågående diskusjon har oppstått etter at fakultetsdirektør ved Universitetet i Stavanger, Egil Kristensen, har tatt til orde for at norske universiteter og høgskoler bør innføre full vegetarisk drift i sine kantiner.
I et debattinnlegg i Khrono skriver Kristensen:
– For fortsatt er det ikke et eneste universitet eller en eneste høgskole som har lagt om til full vegetarisk kantinedrift og bevertning for øvrig.»
Han mener en slik omlegging vil tydeliggjøre universitetenes standpunkt knyttet til dyrevelferd og bidra til en mer etisk bevisst matkultur.
– Mitt utgangspunkt er at vi kan bruke den rollen universitetet har i samfunnet til å stille spørsmål om matproduksjonen i verdenssamfunnet. Det ville satt noe på spissen og fått folk til å tenke seg om. Det går fint å gå på universitetet og ikke få servert kjøtt i kantina, sier han.
Forslaget har imidlertid møtt motstand fra ernæringsforsker Birger Svihus. Ifølge Khrono reagerer han kraftig på ideen om kjøttfrie kantiner og kaller det en «elendig idé».
Svihus forsker og underviser innen ernæring og mener husdyr spiller en viktig rolle i et bærekraftig matsystem.
– Det aller meste av fôret som husdyrene spiser, er mat som i stor grad er av for dårlig kvalitet for oss mennesker, eller som har blitt dyrket i jord der man ikke kan dyrke mat til mennesker, uttaler Svihus til avisen.
Han mener også at det er inkonsekvent å unngå kjøtt, men for eksempel fortsette å konsumere melk, hvis man har et ønske om en helhetlig forståelse av matsystemet.
Debatten rundt matservering ved universiteter fortsetter, med ulike syn på hvordan institusjonene kan bidra til «bærekraft og etisk bevissthet».

